Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Glābēji aicina peldvietās nebūt pārgalvīgiem

Pērn vasaras mēnešos atpūta pie ūdens traģiski beidzās 44 cilvēkiem, tajā skaitā diviem bērniem. Šogad no 1. maija līdz 1. jūlijam noslīkuši jau 24 cilvēki. Turklāt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve (VUGD) Inta Šaboha precizē, ka patiesībā noslīkušo skaits ir vēl lielāks, jo glābēji uz notikuma vietu nebrauc un gadījumu nefiksē, ja noslīkušo nogādā krastā un tas nav jāmeklē.

Viens no biežākajiem noslīkšanas iemesliem ir peldēšana alkohola reibumā. Šaboha skaidro, ka šajā stāvoklī cilvēkam ir "traucēta apziņa un viņš labprāt uzņemas risku, taču ir samazināta koordinācijas spēja un reakcijas ātrums, piemēram, lai saprastu, cik tālu esi aizpeldējis, un ātri peldētu atpakaļ". Tāpēc pēc alkohola lietošanas labāk palikt krastā, nevis peldēties, laivot vai nodarboties ar kādu no ūdenssporta veidiem.

Gan VUGD, gan Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) uzsver, ka cilvēki savu veselību un dzīvību bieži apdraud arī ar pārdrošu uzvedību, piemēram, lēkšanu ūdenī nepārbaudītās vietās. Ūdenī nedrīkst lēkt no tramplīna, laipas vai augsta krasta ne uz galvas, ne uz kājām. Tādā veidā peldētāji katru gadu gūst smagas galvas un mugurkaula traumas, kas mēdz radīt invaliditāti un arī beigties ar nāvi. NMPD pārstāve Ilze Bukša stāsta, ka ik gadu šādas traumas gūst ap divdesmit cilvēkiem, kas teju visos gadījumos ir gados jauni vīrieši. Šaboha tāpat norāda, ka problēmas rodas arī sakarsušiem cilvēkiem, pārāk strauji ieejot aukstā ūdenī. "Ja esat sakarsuši saulē un skriesiet vai lēksiet ūdenī, ķermeņa temperatūrai strauji mainoties, sāksies muskuļu krampji vai sirdsdarbības un asinsrites traucējumi," atgādina VUGD pārstāve.

Vēl glābēji iesaka īpašu uzmanību pievērst bērnu drošībai. NMPD skaidro, ka, pirms bērnam ļaut peldēt, vecākiem jāpārbauda, vai ūdenstilpes gultne nav bedraina, dūņaina vai akmeņaina.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 11.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas