Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Grib aizvietot bankas

Valdības deklarācijas ekonomikas un finanšu sadaļā kā viena no prioritātēm minēts arī atbalsts nacionālajai finanšu sistēmai, veicinot iedzīvotāju iesaistīšanos teritoriālās krājaizdevu sabiedrībās (TKS). Šo Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK pārstāvja Imanta Parādnieka iniciatīvu finanšu eksperti gan vērtē kritiski, bet finansists Ģirts Rungainis pat dēvē par "ekonomisko analfabētismu" un "etnogrāfisko kapitālismu".

TKS ir finanšu kooperatīvi, kas dibināti pēc teritoriālā principa, to ieņēmumi veidojas no biedru noguldījumiem, kas uz procentiem tiek izsniegti kredītos. TKS biedri piedalās arī šo finanšu kooperatīvu pārvaldīšanā un lēmumu pieņemšanā. To darbību regulē Krājaizdevu sabiedrību likums un uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Nodokļu maksātāji caur Noguldījumu garantiju fondu garantē visus TKS biedru noguldījumus līdz 100 000 eiro. Pašlaik Latvijā ir izsniegtas 35 TKS licences.

Parādnieks stāsta, ka šādas mazas vietējās "banciņas" nepieciešamas lauku ļaudīm, īpaši zemniekiem, kam vajadzīga nauda, piemēram, graudu iepirkšanai sējai: "Kādēļ mums atbalstīt svešzemju bankas, ja varam to darīt caur savējiem? Nelaime ir tā, ka TKS bieži pietrūkst resursu, tādēļ jāparedz, ka tās var aizņemties līdzekļus no valsts, konkrēti no Altum programmas caur Attīstības finanšu institūciju."

Viena no šādām licencētajām TKS ir Zosēnu krājaizdevu sabiedrība, kura darbojas jau 14 gadu. Tās valdes priekšsēdētāja Girta Upena Dienai stāsta, ka apvieno 524 biedrus un visos šajos gados nav bijis neviena zaudēta kredīta. "Pie mums nāk labprātāk nekā pie bankām, jo mēs esam savējie. Tikai pāris gadījumos ir bijis jāpiesaista tiesu izpildītāji. Mēs nākam pretī saviem lauksaimniekiem, kuriem galvenie ienākumi ir vasarā, tam pielāgojot arī atmaksas grafiku." Upena stāsta, ka kredīti tiek izsniegti līdz 10 000 eiro apmērā. Procentu likmes patēriņa kredītiem ir zemākas nekā komercbankās, hipotekāro kredītu gadījumā - nedaudz augstākas.

Rungainis šādu valdības prioritāti gan vērtē skeptiski: "Tam ir ļoti augsti riski, domājot tieši par TKS pārvaldību. Tur var izveidot finanšu piramīdas, un cilvēki var pazaudēt savu naudu. Nesen Lietuvā bija skandāls par TKS, kas nespēja atgūt aizdotos kredītus." Vienlaikus finansists uzsver - TKS kā sava veida nelielas pašpalīdzības kases bija raksturīgas pagājušā gadsimta 20.gadiem un agrārajai ekonomikai, kur vienā ciemā visi visus pazina un zināja, kam var un kam nevar uzticēties. "Latvija tomēr aizvien vairāk urbanizējas, cilvēki dzīvo centralizētāk, un attiecības ir citas. Tāpēc daudz piemērotāka ir banku sistēma, kas mums ir labi funkcionējoša, ar stingru uzraudzību un pārvaldību. Ja kāds, kam vajag, bankās nevar dabūt kredītu, tas ir jārisina šīs sistēmas ietvaros, to uzlabojot. Šī iniciatīva ir ekonomiskais populisms."

Šādai nostājai piekrīt arī ekonomists un Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka, kurš norāda, ka TKS kā lokāli veidojumi nekādā ziņā nevar būt nacionālās finanšu sistēmas pamats, jo tie būtiski neietekmē nedz tautsaimniecību, nedz ekonomikas izaugsmi. "Tas ir tikai viens sīks instruments, to var veicināt, tas nekādu ļaunumu nenodarīs, bet liela labuma arī nebūs. Tā ir spēle uz to cilvēku jūtām, kas atceras tā sauktos miera laikus, kad šāda prakse bija izplatīta." 

Parādnieks, atbildot uz pārmetumiem par iespējamiem riskiem, norāda uz FKTK uzraudzību - tā būs atbildīga, lai problēmas nepieļautu.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis Dienai stāsta, ka patlaban tiek gatavoti grozījumi TKS normatīvajā regulējumā, lai novērstu nepilnības, kas konstatētas krājaizdevu sabiedrību licencēšanas un uzraudzības procesā, tādējādi mazinot risku, ka tiks veidotas finanšu piramīdas un varētu ciest noguldītāji. "Lai arī krājaizdevu sabiedrību nozare veido samērā nebūtisku daļu finanšu sektorā, tai ir sava noteikta loma. Šāda vietējā mērogā strādājoša institūcija labāk izprot vietējo specifiku un vajadzības. Tā ir alternatīva kredītiestādēm, jo īpaši lauku reģionos, kur kredītiestāžu pakalpojumi nav tik plaši pieejami," skaidro Jarockis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas