Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Gulbis KNAB vadītāja konkursa komisijai skaidrojis savu saistību ar savulaik krāpšanā apsūdzēto uzņēmēju Jevgēņiju Tihonovu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata pretendents Māris Gulbis šodien atbildīgajai konkursa komisijai atbildējis uz jautājumiem par publikāciju portālā pietiek.com, kurā minēta Gulbja saistība ar uzņēmēju Jevgēņiju Tihonovu, kurš Anglijas tiesā esot bijis apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā.

Gulbis sacīja, ka komisijai izstāstījis par šo cilvēku, kurš turklāt Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām sniedzis informāciju, uz kā pamata veikta virkne kratīšanu un aizturēts teju lielākais noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizētājs. Gulbis domā, ka pēc šiem skaidrojumiem komisijai nevajadzētu būt aizdomām par viņa reputāciju.

Plašāku informāciju par šodienas pārbaudījumu Gulbis atteicās sniegt, jo jautājumi, kas pārrunāti komisijas sēdē, esot klasificētas informācijas.

Pietiek.com ziņoja, ka Gulbis fotoattēlos un videoierakstā fiksēts koncerta laikā Dzintaru koncertzālē sēžam pie viena galdiņa un sarunājamies ar Tihonovu. Šo uzņēmēju viņa iepriekšējais darba devējs - koncerns Shell - Anglijas tiesā bija apsūdzējis liela mēroga krāpšanā un izvirzījis arī apsūdzību, ka Tihonovs kā naftas treideris slepenās komisijas maksās un kukuļos saņēmis ievērojamas summas. Tiesa šo apsūdzību pērn atzinusi par pamatotu, bet Gulbis noliedz, ka būtu ko zinājis par šo Tihonova tiesvedību.

Savukārt Gulbis portālam otrdien apliecināja, ka neko par Tihonova vainošanu krāpšanā un kukuļu pieņemšanā neesot zinājis: "Es viņam palīdzēju, viņam bija sniedzamas ziņas tiesībsargājošām iestādēm. Palīdzēju uz pilnvaras pamata kontaktēties ar tiesībsargājošām iestādēm. Viņš saskatīja likuma pārkāpumus biznesa darījumos un biznesa partneros, ar ko viņš bija strādājis. Manuprāt, tie bija nopietni pārkāpumi."

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieka konkursa komisija savu lēmumu par jauno KNAB vadītāju paziņos pirmdien, 31.oktobrī.

Atbildīgā komisija šodien uzklausīja pretendentu intervijas un secināja, ka nepieciešama vēl papildu informācija kandidātu izvērtēšanai. Nākamā komisijas sanāksme notiks pirmdien plkst.9.40, un pēc tam tiks paziņoti konkursa rezultāti.

Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane, kura vada pretendentu vērtēšanas komisiju, šodien žurnālistus informēja, ka komisija iepazinusies ar četru pretendentu sniegtajām rakstiskajām atbildēm, kā arī klātienē uzklausījusi katra redzējumu. Izvērtējot rezultātus secināts, ka ir nepieciešams ilgāks laiks visas informācijas izvērtēšanai.

Visi kandidāti esot vienlīdz spēcīgi, un patlaban esot grūti vienoties par atbilstošāko, tāpēc notikšot papildu informācijas izvērtēšana, stāstīja vērtēšanas komisijas pārstāve.

Noprotams, ka viens no aspektiem, kuru patlaban komisija padziļināti vērtē, ir kandidātu reputācija. Dreimane apstiprināja, ka pēdējā laikā ir saņemta dažāda informācija, tāpat izvērtēta tiks arī mediju pēdējā laikā ziņotais par atsevišķiem KNAB vadītāja amata pretendentiem.

Uz biroja vadītāja krēslu ir atlikuši četri pretendenti - KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, kā arī bijušais iekšlietu ministrs un galvenais valsts notārs Māris Gulbis.

Konkursa otrajai kārtai bija virzīts arī bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs Kalvis Vītoliņš, kurš savu kandidatūru gan atsauca.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vada Dreimane, komisijā ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš un Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

KNAB priekšnieka amatam kopumā bija pieteikušies 13 pretendenti.

Kā ziņots, amats ir vakants pēc iepriekšējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša atbrīvošanas no amata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas