Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Hakeri Zviedrijā zog datus, bet Latvijā izķēmo lapas

Kamēr Latvijā notikusi kārtējā interneta mājaslapu izķēmošana, Zviedrijā hakeri nozaguši vismaz 90 000 dažādu interneta vietņu lietotāju paroles, arī kāda pretrunīgi vērtēta un skandaloza parlamentārieša datus, ziņo zviedru mediji.

Latvijā par piecu mājaslapu, no kurām trīs vēl šodien nebija salabotas, izķēmošanu pagājušajā piektdienā ziņoja datu drošības speciālists un Datoru drošības tehnoloģiju mārketinga direktors Valdis Šķesters. Divas lapas, kuras, cik saprotams, pieder maziem un vidējiem uzņēmumiem, bija izķēmotas ar melnu fonu, uz kura angļu valodā parādījās rupjības, kas vērstas pret indonēziešiem, bet trešajā lapā bija ielikts tikai hakera "paraksts".

Savukārt Zviedrijā uzbrukums 57 zviedru vietnēm (ar domēna adresi ".se") tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem hakeru nedarbiem pēdējos gados, raksta avīzes Aftonbladet interneta portāls. Nozagtās paroles pārsvarā pieder parastiem lietotājiem un tikušas izmantotas, lai to īpašnieki piekļūtu blogu rakstīšanas rīkiem, sociālajiem medijiem un citiem interneta resursiem.

Taču Aftonbladet raksta, ka hakeri tikuši arī pie vairāku Zviedrijas mērogā pazīstamu politiķu, blogeru, žurnālistu un televīzijas programmu vadītāju datiem. Skandalozākais gadījums, kā informē zviedru mediji, bijis ar kādu pret imigrāciju nedraudzīgo "Zviedrijas demokrātu" (Sverigedemokraterna) Riksdāga jeb parlamenta deputātu, kura vārdā parādījušies ieraksti īso vēstījumu sociālajā tīklā "Twitter", lieloties, ka viņa rīcībā esot dažādu politiķu paroles un citi dati.

Deputāts šos vēstījumus nav rakstījis, jo jau kādu laiku atrodas piespiedu atskurbšanas un atkarības ārstēšanas iestādē, kur nav piekļuves jebkādiem elektroniskajiem sakariem. Parlamentārietis jau agrāk nonācis medijos saistībā ar publisku ārdīšanos dzērumā un tablešu iespaidā, kā arī par to, ka īslaicīgi ievietots zviedru policijas atskurbtuvē.

Kā skaidro "Aftonbladet", liela daļa datu zagti, uzlaužot Zviedrija populāro blogu apkopošanas vietni "blogtoppen.se", kur arī piedalījušies daudz politiķu un žurnālistu. Tur arī iegūta parlamentārieša "Twitter" parole, un konts izmantots, lai publiskotu vairāku personu, tostarp Aftonbladet un konkurējošās Expressen žurnālistu, e-pasta paroles un citus datus.

Aftonbladet arī publicējis sarunu ar datu drošības speciālisti Annu Mariju Eklundu-Lēvinderi, kurā viņa vaino "blogtoppen.se" par nepietiekamu savu lietotāju datu aizsardzību. Speciāliste arī aizrādīja, ka daudziem interneta lietotājiem ir pārāk vienkāršas un viegli uzminamas paroles.

Uzbrukums nav pirmais šāds gadījums pēdējos mēnešos, raksta Aftonbladet. Vasarā kādā citā uzlaušanas incidentā nozagts līdzīgs datu daudzums. Tagad hakeriem draudzīgās interneta lapās un Twitter vēstījumos varētu būt publiskoti līdz pat 210 000 interneta lietotāju lietošanas dati (paroles, lietotājvārdi u.tml.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas