Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ieejot jebkurā lombardā, jālūkojas pēc obligātās licences

Nesen Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis vairāk nekā desmit lēmumu, kas vērsti pret tiem lombardiem, kuri darbojas bez licences, tomēr lombardu nozarē legāli strādājošie uzņēmēji uzskata, ka ar to ir par maz, lai izskaustu nelicencētos tirgus dalībniekus.

Asi pārmetumi tiek veltīti gan PTAC, gan citām par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu atbildīgajām institūcijām, norādot, ka cīņa ar nelicencētajiem lombardiem nav pietiekami intensīva.

Lai neiekristu nelicencēto lombardu tīklos, vērīgam jābūt ikvienam potenciālajam lombardu klientam, un, ieejot lombardā, jāskatās, vai ieraugāma licence. Ikvienā lombardā licencei vai tās kopijai jāatrodas redzamā vietā, mudina atcerēties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa. Arī Latvijas Lombardu asociācijas (LLA) valdes priekšsēdētāja Astrīda Babāne uzsver, ja lombardā licence redzamā vietā nav novietota, "no tāda lombarda ieteicams steidzīgi iet prom".

PTAC direktore Baiba Vītoliņa jau iepriekš Dienai atzina, ka nelegālo lombardu apkarošana rit smagi. "Viena no galvenajām problēmām nelegālās kreditēšanas apkarošanā ir salīdzinoši nelielais sods par darbību bez licences - naudas sods valdes loceklim ir no 280 līdz 700 eiro. Ņemot vērā, ka licences maksa kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai ir ap 70 000 eiro, šāds sods nestimulē saņemt licenci," uzskata ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un piebilst, ka "Ekonomikas ministrija (EM) iepriekš rosinājusi būtiski palielināt soda naudas apmēru, taču priekšlikums neguva atbalstu".

Ņemot vērā augsto licences maksu, var saprast legālo lombardu īpašnieku sašutumu par to, ka jākonkurē ar uzņēmumiem, kuri darbojas bez licences un daudzos tūkstošus eiro vienkārši ietaupa. "Latvijā liela problēma ir, ka tiek pieņemti noderīgi likumi, bet atbildīgās institūcijas nespēj nodrošināt to, ka likumi tiek ievēroti. Rezultātā uzņēmēji, kas likumus ievēro, nonāk sliktākā situācijā nekā tie, kuri likumus apiet. EM un PTAC vajadzētu rūpēties, lai uzņēmējdarbības vide būtu sakārtota, bet tas netiek darīts. EM pārrauga PTAC darbu, tāpēc EM jānodrošina PTAC lielāki resursi, ja tas nepieciešams," uzskata licencētā nebanku patērētāju kreditēšanas uzņēmuma Express-Credit, kas strādā ar zīmolu Lombards24.lv, valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis un uzsver, ka PTAC nosūtīta informācija par 20 nelegālajiem lombardiem, pieprasot nekavējoties apturēt to darbību. Arī Babāne sarunā ar Dienu izklāsta, ka, pēc LLA rīcībā esošās informācijas, Latvijā ir apmēram 20 uzņēmumu, kuri darbojas kā nelicencēti lombardi. Viņa gan piebilst, ka meklēt nelicencētus lombardus nav asociācijas, bet PTAC uzdevums.

"Sarakstu ar lombardiem saņēmām 24. februārī," Dienai apstiprina PTAC pārstāve Sanita Gertmane un skaidro, ka "sarakstā ir četras sabiedrības, kuru atbildīgajiem valdes locekļiem PTAC pērn piemērojis administratīvo atbildību par darbību bez licences, kā arī viens uzņēmums, kurā PTAC 2012. gadā veica pārbaudi un lietas materiāli tika pārsūtīti VID".

Potenciālajiem lombardu klientiem pašiem jāpievērš uzmanība tam, vai uzņēmumam ir licence, uzskata PTAC pārstāvji un norāda, ka centra mājaslapā atrodams to uzņēmumu, kuri saņēmuši licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, saraksts. Arī LLA valdes priekšsēdētāja aicina potenciālos lombardu klientus rūpīgi izpētīt PTAC mājaslapā ievietoto sarakstu.

Tajā gan nav īpaši nodalīti lombardi, un, kā mudina ņemt vērā Babāne, lombardu darbība definēta kā "kredīts pret kustamas lietas ķīlu". Turklāt PTAC nav norādījis, ar kādu zīmolu uzņēmums strādā, līdz ar to iedzīvotājiem ir sarežģīti noskaidrot, vai lombards, kura nosaukums lieliem burtiem uzrakstīts pie tā ieejas, ir vai nav licencēts. "Tas, ka grūti atrodams tieši zīmola nosaukums, ir tiesa," atzīst arī Gertmane un sola: "Mēs pilnveidojam mājaslapu, un būs atrodams arī zīmola nosaukums. Ar zīmolu ievietošanu datubāzē gan saistīti riski attiecībā uz informācijas aktualizēšanu - zīmolus var pārtraukt lietot, reģistrēt jaunus vai atsavināt bez mūsu ziņas. Tajā brīdī, kad cilvēks slēdz līgumu, viņam zināms tieši SIA nosaukums." Jāpiebilst, ka šāds PTAC secinājums - jānonāk līdz līguma slēgšanai, lai pārliecinātos, ir uzņēmums licencēts vai nē, - vērtējams kā diskutabls.

"Lombarda vidējais klients, nesot kaut ko uz lombardu, ne tikai neskatīsies, kurš uzņēmums ir, kurš nav licencēts, bet, visticamāk, arī nelasīs līgumu," teic Gertmane un pauž viedokli, ka "primāri cilvēkus jāmāca lasīt, ko paraksta". 

Visu Magdas Riekstiņas rakstu Ieejot jebkurā lombardā, jālūkojas pēc obligātās licences lasiet trešdienas, 4.marta, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas