Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Iespēja pierādīt augstākās izglītības kvalitāti

Uz skolu šodien dodas ne tikai skolēni, bet jaunais studiju gads sākas arī studentiem. Šogad kopējais studējošo skaits sasniedz aptuveni 80 tūkstošus, bet vairākās augstskolās vēl turpinās papildu uzņemšana. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šajā studiju gadā plāno arī vairākus jaunumus, tostarp piedāvāt konceptuāli jaunu skolotāju izglītību. Savukārt augstskolās jau domā par tuvojošos studiju programmu akreditāciju un infrastruktūras uzlabojumiem.

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa stāsta, ka 2018. gadā ES ieguldījumi pētniecībā sasniegs 22,1 miljonu eiro. Jaunums te būs inovācijas granti studentiem, kam no šīs summas paredzēti 1,2 miljoni eiro. Tas ir finansējums studentu pētniecības un inovācijas projektu īstenošanai, kā arī jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei. Tas pēc būtības ir arī studiju saturs, atzīmē Kiopa. Savukārt jauniem pēcdoktorantūras pētījumiem atvēlēti 7,5 miljoni eiro.

Ņemot vērā iecerētās reformas vispārējā izglītībā, līdz oktobra beigām priekšlikumi tiks sagatavoti arī konceptuāli jaunai skolotāju izglītībai, kas paredz noteikt vērtības skolotājiem un skolām, izstrādāt programmu piedāvājumus augstskolām, un būs pieejams ES fondu finansējums jaunu programmu izstrādāšanā. Kiopa arī atzīmē, ka augstskolām būs iespējams saņemt papildu finansējumu, ja pedagoģijas programmu absolventi pēc tam patiešām strādās izglītības iestādēs.

Runājot par šī studiju gada aktualitātēm, Latvijas rektoru padomes priekšsēdētājs un Daugavpils Universitātes (DU) rektors Arvīds Barševskis Dienai min gaidāmo studiju programmu akreditāciju. Lai gan tā notiks tikai 2019. gadā, patlaban augstskolām jāsāk nopietni gatavoties. Barševskis pieļauj, ka tas būs ļoti nopietns un brīžiem pat nervozs darbs, jo process ir saistīts ar lielu birokrātiju. Viņš gan cer, ka izdosies pierādīt, ka Latvijā augstākā izglītība tomēr nav slikta un ir ļoti daudz programmu, kurās var gūt kvalitatīvu augstāko izglītību. Arī Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks iepriekš Dienai ir teicis, ka šogad būs jāsāk gatavoties akreditācijai, īpašu uzmanību pievēršot studiju programmām pedagoģijā. To skaitu varētu samazināt pat par 30%.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 1.septembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Riko
R
Beidzu RTU inženierus. Programmu gan neatklāšu, bet esmu ar inženiera kvalifikāciju. Diezgan bēdīgi patiesībā. Lielākā problēma bija tā, ka katedrā tika brutāli atsēdēta/izsaimniekota nauda no vadības puses. Ļoti daudz lietas tika darītas ķeksīša pēc un līdz ar to arī līmenis bija tāds, kāds nu viņš bija... Var saprast, kādēļ neviens kārtīgs pasniedzējs nevēlējās tur atrasties. Mani divi centi - ieteiktu regulāri (vismaz reizi pusgadā) auditēt (un tiešām auditēt ar trešās puses auditorkompānijām, nevis valsts ierēdņus iesūtīt atsēdēt naudu) studiju programmas, lai izķertu visu sviestu, kas mēdz tur regulāri notikt. Katrā ziņā, pēc četriem gadiem RTU mana ticība Latvijas augstākās izglītības sistēmai ir zudusi - varbūt mīnus RSU ārsti, LU DF un RTU arhitekti/būvnieki. Tie, cik zināms, velk to visu vezumu uz sevi pa lielam.
Brālītis Kālītis
B
Augstākās izglītībaa kvalitāti nevar vērtēt atrauti no pārējo izglītības līmeņu un valsts pasūtījuma kvalitātes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas