Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Igaunija ES Tiesā zaudē lietā par sodanaudu par virsnormas cukura krājumiem

Eiropas Savienības (ES) Tiesa Luksemburgā noraidījusi Igaunijas apelāciju par lēmumu neapmierināt šīs valsts 2015.gada pavasarī iesniegto prasību no bloka atgūt 34,3 miljonus eiro, ko Igaunija samaksāja kā sodanaudu par virsnormas cukura krājumiem.

"ES Tiesa nolēmusi noraidīt pārsūdzību," teikts ceturtdien publiskotajā tiesas spriedumā.

Jau vēstīts, ka ES Tiesa 2017.gada 24.martā noraidīja Igaunijas prasību par samaksātās sodanaudas atgūšanu.

Igaunija 2015.gada martā vērsās ES Tiesā, jo Eiropas Komisija (EK) neapmierināja valsts pieteikumu atmaksāt tai 34,3 miljonus eiro, ko Igaunija samaksāja kā sodanaudu par virsnormas cukura krājumiem, kad valsts 2004.gadā iestājās ES.

Igaunija norādīja, ka EK ir pārkāpusi vairākus vispārējo tiesību principus, kas noteikti ES dibināšanas līgumā, piemēram, labas pārvaldības principus un ES darbību likumību, un tā panākusi nepamatotu ES materiālu iedzīvošanos.

Igaunijas Lauksaimniecības ministrijas preses pārstāve Karina Volmere 2015.gadā ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka EK 2014.gada decembrī paziņojusi, ka tās aplēses par faktiskajiem apstākļiem saistībā ar cukura un citas lauksaimniecības produkcijas krājumiem ir atšķirīgas un tiesību aktu netulkošanai ir atšķirīga ietekme uz uzņēmējiem un dalībvalstīm.

Iestājoties ES, Igaunijai bija jāmaksā sods par dažādu produktu virsnormas krājumiem. Strīds par sodu par virsnormas cukura krājumiem radās, jo ES Tiesa iepriekš apšaubīja, vai EK izpildīja savu pienākumu garantēt, ka visi nepieciešamie tiesību akti ir publicēti arī igauņu valodā pēc tam, kad Igaunija iestājās ES 2004.gadā.

ES Vispārējā tiesa atcēla EK lēmumu par visu lauksaimniecības produktu virsnormas krājumiem, izņemot cukuru, EK atmaksāja Igaunijai 6,6 miljonus eiro, ko tā bija iemaksājusi ES budžetā līdz 2012.gada beigām.

Atsaucoties uz šo pašu lēmumu, Igaunija vēlējās panākt arī sodanaudas par cukuru atmaksu, bet EK 2014.gada decembrī šo iesniegumu noraidīja.

Igaunija samaksāja 34,264 miljonu eiro sodu par virsnormas cukura krājumiem. Tas bija 75% no kopējā soda 45,7 miljonu eiro apmērā. Igaunijai saņēma atļauju nemaksāt 25%, lai varētu segt savus izdevumus.

Top komentāri

Kamēr būs auni
K
tikmēr būs cirpēji!
aha
a
nu jau ir trakāk, nekā sociālismā....
Scorseze
S
Interesanti, cik šādās "sodanaudās" ir samaksājusi Latvija?:)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas