Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

IKP šogad augs par 3,6%; inflāciju prognozē 2% apmērā

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad augs par 3,6%, šodien žurnālistiem prognozēja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Finanšu ministrija šogad prognozē 3,7% tautsaimniecības izaugsmi un 4% ekonomikas izaugsmi nākamajos gados.

Tautsaimniecības kāpumu par 3,6% paredz centrālās bankas pamata scenārijs, taču Latvijas Banka modelējusi arī optimistiskākas un pesimistiskākas attīstības iespējas. Optimistiskais attīstības modelis paredz, ka Latvijas ekonomikas pieaugums šogad varētu būt pat virs 4%. Savukārt pesimistiskākajā gadījumā IKP varētu pieaugt 3% līdz 3,1% apmērā. Tomēr arī tas būtu viens no augstākajiem tautsaimniecības izaugsmes tempiem Eiropas valstu vidū, vērtēja Rimšēvičs.

Pagājušā gada trīs ceturkšņos salīdzinājumā ar atbilstošu laika posmu 2011.gadā Latvijas tautsaimniecība auga par 5,6%. Ātro novērtējumu par IKP kāpumu pērn ceturtajā ceturksnī Centrālā statistikas pārvalde publiskos februārī, bet izvērsta informācija par 2012.gada IKP kāpumu būs martā.

Savukārt, inflāciju Latvijas Banka šogad prognozē 2% apmērā, šodien preses konferencē informēja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pagājušajā gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 2,3%, tādējādi šogad tiek prognozēts zemāks gada vidējās inflācijas kāpums.

Latvijas Banka uzskata, ka šogad gaidāms mērens iekšējā pieprasījuma un patēriņa kāpums ienākumu pieauguma dēļ, taču nopietni riski cenu stabilitātei vidējā termiņā nepastāv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas