Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

IKVD LU rektora vēlēšanu procesā konstatē pārkāpumus

Izvērtējot Latvijas Universitātes (LU) rektora 2019. gada vēlēšanu norises dokumentus un veicot to padziļinātu izpēti, Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) konstatējis procesuālus pārkāpumus. Pārbaudes rezultāti norāda uz trūkumiem gan konkrētajā augtākās izglītības iestādē, gan arī iezīmē nepieciešamību veikt būtiskus uzlabojumus augstskolu pārvaldības sistēmā kopumā.

LU rektora vēlēšanu procesu nosaka Augstākās izglītības likums, LU Satversme un vairāki iekšējie normatīvie akti – LU Satversmes sapulces nolikums, Latvijas Universitātes rektora vēlēšanu nolikums un Balsošanas procedūra vēlēšanām LU rektora amatā. IKVD pārbaudē secināts, ka gan 2019.gada 24.maija sēdē, gan 2019.gada 6.jūnija ārkārtas sēdē ir pārkāpti gan ārējie normatīvie akti, gan vairāki LU Satversmes sapulces nolikumā ietvertie nosacījumi par sēdes sasaukšanu, dalībnieku izvirzīšanu, balsošanas kārtību un rezultātu paziņošanu.

Izvērtējot dokumentus, ir skaidrs, ka Satversmes sapulces 2019. gada 6. jūnija sēde ir jauna Satversmes sapulce, nevis 24. maija sēdes turpinājums. 24. maija sēdē tika liegta iespēja rīkot rektora vēlēšanu otro kārtu. Savukārt ārkārtas sapulces dalībnieki nebija to apstiprinājuši kā sēdes darba kārtības jautājumu. Tāpat sēdēs ir bijis mainīgs klātesošo dalībnieku skaits, jo ir nesakritības starp dalībniekiem, kas reģistrējušies, apliecinājuši klātbūtni ar saviem parakstiem un balsojuši. 

Pārbaudē konstatēti pārkāpumi arī saistībā ar studējošo pārstāvju izvirzīšanu un dalību rektora ievēlēšanas sapulcē. Norādīts, ka LU Studentu padomē ir iekļauti pārstāvji tikai no LU 13 fakultāšu pašpārvalžu pārstāvjiem, taču nav iekļauti studējošo pārstāvji no LU aģentūrām – Latvijas Universitātes Rīgas medicīnas koledža un Latvijas Universitātes Rīgas 1.medicīnas koledža

Tāpat ir atklāts, ka 13 Satversmes sapulces dalībniekiem nebija pamata izsniegt mandātu dalībai Satversmes sapulcē. 24.maija sēde ir beigusies ar divu savstarpēji izslēdzošu lēmumu paziņošanu, balsu skaitīšanas rezultāts nav apstiprināts. Savukārt sasaucot ārkārtas Satversmes sapulci, nav ievērots divu nedēļu sapulces sasaukšanas termiņš, nav nodrošināta materiālu pieejamība un reglamentā nav iekļauts punkts par rektora vēlēšanām.

IKVD veiktās pārbaudes rezultāti tiks nosūtīti LU situācijas izvērtēšanai un tālākai rīcībai. 

Atbilstoši Augstskolu likumam augstskolas ievēlēto rektoru apstiprina Ministru kabinets pēc augstskolas dibinātāja ierosinājuma, tāpēc IZM gatavos rīkojuma projektu iesniegšanai valdībā, kurā tiks norādīti IKVD veiktajā izvērtējumā konstatētie procesuālie pārkāpumi LU rektora vēlēšanu norisē. 

 

Top komentāri

Zvirrbulis
Z
Nekas nav perfekts, pat mežakuiļa mugura...
Dzerkaļu Pēteris
D
Par vēlēšanu procesa nevainojamu norisi iestājās visi tie, kas mums mēģina iegalvot, ka arī melns patiesībā ir balts.
GoodMaan&ParexK&K
G
Pilnīgi nekad nav un nebūs konstatēti pārkāpumi miljardu izrīšanā un Latvijas dapisšanā. Tas tāpēc ka to izdarīja LPSR boļševiku bratani ar nacionālajiem dižlopiem. Un arī šobrīd piedirsto pauru mērkaķi ir pilnībā gatavi atkal balsot perfekti debīli pārkāpjot jebkāda saprāta robežas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas