Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

IKVD veicis pārbaudi Rīgas 10.vidusskolā saistībā ar Krievijā izdotas politoloģijas grāmatas izmantošanu

Izglītības Kvalitātes valsts dienests (IKVD) veicis pārbaudi Rīgas 10.vidusskolā saistībā ar Krievijā izdotas politoloģijas grāmatas izmantošanu un uzdevis Valsts Izglītības satura centra (VISC) satura speciālistiem izvērtēt grāmatas atbilstību valsts izglītības standartam.

Kā ziņots, Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja ("Demokrātiskie patrioti") vērsās Drošības policijā, jo viņa rīcībā nonākusi informācija, ka Rīgas 10.vidusskolā 10. un 11.klašu skolēniem kā mācību līdzeklis izdalīta Krievijā izdota un izmantota grāmata "Ievads politoloģijā". Viņš ar šo informāciju vērsās Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča, šonedēļ tika saņemta izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) rezolūcija veikt pārbaudi Rīgas 10.vidusskolā. Tādējādi ceturtdien dienesta inspektore bijusi pārbaudē šajā skolā.

Tā kā šī grāmata nav ne obligātās literatūras sarakstā skolā, ne reģistrēta skolā, IKVD pilnvērtīgas situācijas izvērtēšanai grāmatu iesniegs Valsts Izglītības satura centrā (VISC) tā satura speciālistiem, kuri tad varēšot dot atzinumu par to, vai tā informācija, kas ir šajā grāmatā, nav pretrunā ar izglītības standartu.

"Skolotājs atbild par to, kādas metodes un mācību līdzekļus izmanto, un, protams, skolotājiem nav liegts arī izmantot dažādus papildmateriālus, bet tie nedrīkst būt pretrunā ar valstī noteikto izglītības saturu," uzsver Juhņēviča.

Pēc VISC atzinuma dienests varēs arī pieņemt lēmumu par attiecīgo skolas direktores rīcību.

Jau vēstīts, ka Rīgas 10.vidusskolas direktore Nadežda Ikauniece aģentūrai LETA uzsvēra, ka šī grāmata netiek izmantota kā mācību līdzeklis visiem skolēniem. Viņa skaidroja, ka konkrēto eksemplāru krievu valodā no personīgajiem krājumiem iedevusi divām meitenēm, kuras tikai nesen sākušas mācības latviešu valodā un kurām latviski izdotos mācību materiālus, ko izmanto pārējie klasesbiedri, ir grūti saprast.

Viena no meitenēm uz Rīgas 10.vidusskolu pārnākusi no Rīgas 34.vidusskolas tikai pirms diviem mēnešiem un latviešu valodu apgūst pēc individuāla plāna. Apzinoties, ka pašai nebūs laika pārtulkot ekonomikas grāmatu latviešu valodā, Ikauniece abām skolniecēm iedevusi šo grāmatu, lai meitenes varētu iepazīties ar konkrētu nodaļu par tādām ideoloģijām kā konservatīvisms, liberālisms un sociāldemokrātija.

"Nezinu, no kurienes Skuja ir rāvis, ka tā grāmata tiek izmantota kā mācību līdzeklis visiem. Mums skolā pagājušajā gadā bija inspekcija, kas pārbaudīja mācību līdzekļus un patriotiskās audzināšanas jautājumus skolā, un mums netika izteikta neviena piezīme," norādīja Ikauniece.

Kā aģentūra LETA uzzināja IZM, ministrija apstiprina un izvērtē tos mācību līdzekļus, kurus izdevniecības iesniedz izvērtēšanai, lai noteiktu konkrēto mācību līdzekļu (izdevumu) atbilstību mācību priekšmetu standartiem. "Konkrētais materiāls "Ievads politoloģijā", ko izdevusi Krievijas Federācija, nav ticis iesniegts izvērtēšanai Valsts izglītības satura centram (VISC)," norāda IZM.

Izglītības iestādēm tiek dāvināti mācību līdzekļi, to dara gan privātpersonas, piemēram, sniedz grāmatas skolām kā dāvanas, kā arī dažādas organizācijas, iestādes. Tas, vai pieņemt konkrēto dāvinājumu un izmantot to mācību procesā skolās, ir skolas administrācijas un pedagogu atbildība, skaidro ministrijas pārstāvji.

"Kā mācību grāmatu var izmantot tikai Latvijas izdotos mācību līdzekļus vai VISC saskaņotos mācību līdzekļus un komplektus, jo tiek izvērtēta to atbilstība valsts izglītības standartiem. Ja ir kāds grāmatu dāvinājums, tad šajā gadījumā Rīgas dome atbild par šāda iespējamā dāvinājuma nodošanu vai nenodošanu skolām," uzsver ministrijā.
Skolu programmas jeb izglītības programmas ir licencētas un akreditētas, bet katra mācību priekšmeta mācību programmas veido skolotāji, un tās tiek saskaņotas ar skolas administrāciju. "Ņemot vērā to, ka minētā grāmata nav IZM apstiprināta, jo saturs neatbilst Latvijas izglītības standarta prasībām, to nevar izmantot nedz mācībām, nedz eksaminācijai," akcentē IZM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas