Lai Latvijas skolēnus nodrošinātu ar labas kvalitātes veselīgu vietējo pārtiku, tapis rīcības plāns skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveidošanai Latvijā 2025.–2027. gadam.
Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) Ministru kabineta sēdē atzina, ka rīcības plāns ir izstrādāts jau pirms kāda laika un tā sagatavošanā piedalījusies ne tikai Zemkopības ministrija (ZM), bet arī Veselības ministrijas (VM) un Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Iepirkuma uzraudzības biroja, Latvijas Pašvaldību savienības un vēl citu institūciju pārstāvji.
Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) norādīja, ka ar šo rīcības plāna projektu Zemkopības ministrijai ir iespēja rādīt piemēru publisko iepirkumu sistēmas maiņai. «Jūs ar šo parādāt, kā turpmāk šādus sistēmiskus jautājumus varētu virzīt, zināmā mērā centralizējot šī jautājuma skatīšanu,» teica premjere.
Vairāk vietējo
A. Krauze skaidroja, ka plānam ir seši darbības virzieni, tai skaitā pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu sistēma, kuras projektu valdība akceptēja pirms nedēļas. Tāpat plānā ir analizēts vietējo pārtikas ražotāju potenciāls skolu nodrošināšanā ar pārtikas produktiem, izglītības satura sasaiste ar ilgtspējīga un veselīga uztura jautājumiem, uztura normas izglītības iestāžu izglītojamajiem, pārtikas atkritumu samazināšanas iespējas skolēnu ēdināšanā, visbeidzot arī skolēnu ēdināšanas veicināšanas pasākumi.
Ministrs skaidroja, ka jau līdz šim ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem ir atbalstītas iniciatīvas īso pārtikas ķēžu attīstībai, kuras zemnieku kooperatīvi realizē ar pašvaldībām. Piemēram, lauksaimnieki var kooperēties, uzstādot kartupeļu un burkānu mazgājamās iekārtas, kurās dārzeņus nomazgā, nomizo un safasē sūtīšanai uz skolām, un šajā procesā varot iesaistīties arī pašvaldības, ar kurām ZM esot ciešā kontaktā.
Visu rakstu lasiet avīzes Diena ceturtdienas, 4. septembra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt klikšķinot šeit!
Raksta cena: €1.00

