Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Importētām zālēm varēs negatavot papildu instrukciju valsts valodā; to varēs piestiprināt pie iepakojuma

Valdība otrdien pieņēma Veselības ministrijas (VM) sagatavotos grozījumus zāļu marķēšanas kārtībā, kas paredz atcelt prasību paralēli importētām zālēm sagatavot atsevišķu zāļu lietošanas instrukciju valsts valodā papildus tai instrukcijai, kuru izveidojis ražotājs.

VM norāda, ka šādas izmaiņas nepieciešamas, lai atceltu pārmērīgi "ierobežojošas" normas paralēli importētām zālēm. Turpmāk zāļu lietošanas instrukciju valsts valodā varēs piestiprināt arī pie zāļu ārējā iepakojuma.

Tāpat no 1.maija zāļu iepakojumus, kurus piegādā slimnīcām, būs jāmarķē ar uzrakstu uz iepakojuma "Iepakojums slimnīcai". VM norāda, ka daudzus medikamentus lieto gan ambulatori, gan stacionāri un, lai izvairītos no stacionārās ārstniecības iestādēs piegādāto medikamentu nelegālas nokļūšanas atvērta tipa aptiekā, speciāls uzraksts uz zāļu sekundārā iepakojuma pievērstu vairāk uzmanības šīm zālēm. Ņemot vērā, ka lielu daļu zāļu izplata ārstniecības iestādēm un tās tiek apmaksātas no valsts budžeta līdzekļiem, šo zāļu pārraudzība ir jāstiprina, lai šādas zāles ātrāk varētu identificēt un pārliecināties, vai tās neizmanto nelegāliem mērķiem.

Ar minētajiem grozījumiem tiek atcelta arī prasība zālēm, kuras nav paredzēts laist tirgū, bet kuras tiek virzītas eksportam vai piegādei citai dalībvalstij, piestiprināt zāļu iepakojumam lietošanas instrukcijas un marķējuma tulkojumu valsts valodā.

Tāpat turpmāk aptiekām būs tiesības dalīt primāro zāļu iepakojumu, piemēram, ja pacientam jāizsniedz receptē izrakstītais zāļu daudzums tabletēs, bet zāļu oriģinālajā iepakojumā ("pudelītē") to skaits pārsniedz pacientam nepieciešamo zāļu daudzumu.

Noteikumi stājas spēkā 1.martā.

Tāpat valdība šodien atbalstīja VM sagatavotos grozījumus Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtībā, kas paredz atcelt un konkretizēt vairākas normatīvajos aktos noteiktās prasības, kas kavē zāļu, tostarp paralēli importēto zāļu un nereģistrēto zāļu, piegādes iespējas no Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīm un pacientiem laicīgi saņemt medikamentus.

Grozījumi paredzēja atcelt vairākas birokrātiskās prasības, kā rezultātā tiks samazinātas administratīvās izmaksas, kas ir viens no cēloņiem zāļu cenu pieaugumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas