Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorijā plāno izbūvēt saules paneļu parku vairāk nekā 16 000 kvadrātmetru platībā

Izsludinot atklātu konkursu par saules parka izbūvi un aprīkojuma iegādi, vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators AS Conexus Baltic Grid (Conexus) Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorijā plāno uzstādīt saules paneļus vairāk nekā 16 000 kvadrātmetru platībā ar kopējo jaudu līdz vienam megavatam (MW), pavēstīja Conexus pārstāvji.
Uzņēmuma prognozes liecina, ka saules paneļa parka izbūve nodrošinās 25% no kopējā elektrības patēriņa krātuvē.

Klimatam draudzīgu un ilgtspējīgu enerģijas risinājumu ieviešana ir viens no "Conexus" stratēģiskajiem virzieniem. Būtiskākie energoresursi tiek patērēti tehnoloģisko procesu nodrošināšanai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Lai pēc iespējas samazinātu energoresursu patēriņu krātuves tehnoloģisko procesu nodrošināšanai un mazinātu tās ietekmi uz apkārtējo vidi, jau šobrīd krātuvē tiek īstenoti tehnoloģisko iekārtu uzlabošanas darbi krātuves modernizācijas projektu ietvaros, savukārt saules paneļa parka izbūve ļaus optimizēt izdevumus par elektroenerģiju, kā ari mazinās ietekmi uz vidi.

"Conexus" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss norāda, ka "praktiski visu saules paneļu parkā saražoto elektrību plānots izmantot Inčukalna pazemes gāzes krātuves operatīvās darbības uzturēšanai, jo krātuves elektroenerģijas patēriņš vislielākais ir tieši vasaras laikā. Kopumā saules enerģijas izmantošana ļaus saražot apmēram vienu gigavatstundu gadā, nodrošinot 25% no visa elektrības patēriņa krātuvē".

Saules parks ļaus samazināt arī oglekļa dioksīda emisiju nonākšanu atmosfērā par 260 - 300 tonnām gadā.

Patlaban ir pabeigta būvprojekta minimālā sastāva izstrāde, saņemta būvatļauja un Ekonomikas ministrijas atļauja par saules parka izbūvi. Tāpat saņemti tehniskie noteikumi no AS "Sadales tīkls". Lai īstenotu darbus, "Conexus" izsludinājis iepirkumu par Inčukalna pazemes gāzes krātuves saules bateriju ģenerācijas sistēmas būvdarbu veikšanu, tostarp būvprojekta izstrādi un nepieciešamā aprīkojuma piegādi. Pretendentiem savi pieteikumi jāiesniedz līdz 13.martam.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas