Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Inspekcijai jāvērtē pacienta atvienošana no dzīvību uzturošiem aparātiem bez tuvinieku piekrišanas

Veselības inspekcija (VI) saņēmusi iesniegumu par gadījumu, kurā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) bez tuvinieku piekrišanas no dzīvības funkcijas uzturošiem aparātiem atvienota paciente, aģentūrai LETA apstiprināja inspekcijas pārstāve Līga Jeroščeva.

Viņa norādīja, ka sākts ekspertīzes process. Iesnieguma izskatīšanas termiņš ir četri mēneši.

Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma piektdien vēstīja, ka Austrumu slimnīcas valde nolēmusi veidot komisiju notikumu apstākļu izmeklēšanai, savukārt Valsts policija par notikušo ir ierosinājusi kriminālprocesu pēc 13.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību".

Vienlaikus veselības ministre Anda Čakša raidījumam apliecinājusi, ka pēc šī gadījuma stacionāriem uzliks par pienākumu informēt tuviniekus par iespēju atvadīties no pacienta. "Profesionālās asociācijas jau ir sākušas gatavot, ko mainīt Ministru kabineta noteikumos par šo protokolu, kas fiksē smadzeņu nāvi, un kam tur jābūt iekšā papildus," sacīja ministre.

Austrumu slimnīcā gadījumu skaidro ar komunikācijas trūkumu, jo slimnīcas dežūrārsts ar pacientes tuviniekiem bija runājis par sirdsdarbības un elpošanas stabilizēšanos, ko izdevās mākslīgi panākt, pieslēdzot pacienti dzīvības funkcijas uzturošiem aparātiem, tomēr acīmredzot ārsts nebija pietiekami skaidri norādījis uz aizdomām par smadzeņu nāvi.

Kā norādīja RAKUS pārstāve Aija Lietiņa, pēc smadzeņu nāves konstatēšanas paciente tika atslēgta no dzīvības funkcijas uzturošiem aparātiem saskaņā ar noteikto kārtību, kādā veicama smadzeņu un bioloģiskās nāves konstatēšana, proti, veicot elektroencefalogrammu, pacienti 24 stundas novērojot un aizpildot smadzeņu nāves diagnostikas karti.

Lietiņa uzsvēra, ka Austrumu slimnīcas mediķi darīja visu iespējamo, lai pacienti glābtu, taču diemžēl tas neizdevās. "Izsakām visdziļāko līdzjūtību pacientes piederīgajiem un atvainojos slimnīcas vārdā par iespējamu komunikācijas trūkumu, nepietiekami izskaidrojot pacientes veselības stāvokli," sacīja slimnīcas pārstāve.

Vienlaikus Austrumu slimnīcas anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas galvenais speciālists Viesturs Liguts norādīja, ka diemžēl pacienti glābt nebija iespējams, jo smagu pēcoperācijas sarežģījumu dēļ viņai iestājās smadzeņu nāve - pilnīgs un neatgriezenisks visu smadzeņu funkciju zudums. "Izsakām visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem par sāpīgo zaudējumu," pauda Liguts.

Top komentāri

ee
e
Nav neviena normatīvā akta vai vadlīniju, medicīniskās tehnoloģijas, kas noteiktu, ka nepieciešama tuvinieku piekrišana. Iedomājieties ainu - tuvinieki nepiekrīt atvienošanai. Pacients ar mirušām smadzenēm turpina gulēt. Aparatūra nepieciešama citu pacientu dzīvības glābšanai, bet tuvinieki iespītējas. Mirušās tuvinieki, acīmredzot, redzējuši pāris amerikāņu seriālus, kur prasa piekrišanu. Te ir ir Eiropa un pacientu atvieno tad, kad pēc visiem priekšrakstiem ir jāatvieno, jo šis nv kino pēc scenārija. Ir ļoti neglīti rakstīt šādus rakstiņus pirms Veselības inspekcijas atzinuma, kacināt sabiedrību un pataisīt ārstus par zvēriem. Kauns dzeltenajai presei - Kas jauns, kas šo uzsāka.
zvirbulēns
z
Par pieslēgšanu pie dzīvību uzturošiem aparātiem tuviniekus nav jāinformē? Domāju, ka nav, un, ja tā, tad arī par atslēgšanu no šiem aparātiem tuviniekus nav jāinformē, ja vien, viņi nemaksā par šo dārgo pakalpojumu. Īsi sakot, te nav par ko cepties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas