Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Integrācijas plāni buksē

Kopš decembra sākuma mentora pakalpojumus patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu vairs nesniedz biedrība Latvijas Sarkanais Krusts (LSK), bet gan biedrība Patvērums Drošā māja. LSK ģenerālsekretārs Uldis Līkops Dienai jau iepriekš stāstījis, ka mentora iespējas palīdzēt nopietni ierobežo vairāki apstākļi, un arī tagad, atbildot uz jautājumu, ar kādām grūtībām, viņaprāt, saskarsies biedrības darba pēcteči, viņa diagnoze pēc būtības nav mainījusies.

"Latvijas rīcības plānā ir akcentēts uzņemšanas un izvērtēšanas process. Brīdī, kad statusu piešķir vai nepiešķir, cilvēkam 15 dienās ir jāatstāj Mucenieki," viņš skaidro. Taču par nelielo pabalstu atrast jaunu dzīvesvietu ir problemātiski. Satraukumu par lēno sociālekonomiskās iekļaušanās procesu laikrakstam vasarā pauda arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība). Nu viņa padomniece Daiga Holma atzīst, ka kopš tā laika nekādas pārmaiņas šajā ziņā nav notikušas.

Medijos plaši izskanējis, cik lielas grūtības ir atrast dzīvokli bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu. Tomēr Līkops uzskata, ka mentorus šajās neveiksmēs vainot nevar. "Mentors nevar patvēruma meklētājam piedāvāt dzīvokli, kuru apmaksā Vācijas vai Igaunijas pašvaldība, nevar piedāvāt darbu, kurā tiek maksāta Vācijas alga, un viņš nevar piedāvāt pabalstu, kas ir lielāks nekā valsts noteiktais," saka biedrības ģenerālsekretārs. Viņš norāda, ka Rīgā var atrast lētu dzīvokli ar sauso tualeti ārā, tomēr jāņem vērā arī cilvēku vēlmes, kuri ar šādiem apstākļiem nevar samierināties. Tam piekrīt arī biedrības Patvērums Drošā māja valdes priekšsēdētāja Sandra Zalcmane un piebilst: "Tas nav nekas ārkārtējs, ka cilvēks tomēr gribētu dzīvot apstākļos, kas viņam ir piemēroti."

Taču pabalsts ir tikai tik liels, cik ir. Turklāt, kā viņa uzsver, medijos bieži pieļauj kļūdu, rakstot, ka pieaugušajiem maksā 139 eiro mēnesī, lai gan patiesībā šo naudas summu saņem tikai viena persona ģimenē, bet visi pārējie, ieskaitot bērnus, tikai 97 eiro. Viņa norāda, ka par šo summu jāspēj arī paēst un, piemēram, iegādāties apģērbu. Problemātiski ir tieši sākt dzīvi valstī. "Būtu citādi, ja būtu kāds atspēriens, piemēram, pusceļa māja, par kuru nav jāmaksā," viņa uzreiz domā par risinājumiem. Arī Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāve Holma uzskata – kad samazināja bēgļu pabalstu, "kardināli mainījās iespējas atrast un apmaksāt dzīvesvietu. Skaidrs, ka tas ir ļoti liels izaicinājums jebkurai organizācijai vai mentoram".

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 29. decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas