Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Internetā pieejams bezmaksas mašīntulks Hugo.lv

Kopš trešdienas ir pieejams Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) un uzņēmuma Tilde kopīgi izstrādāts tiešsaistes automātiskās tulkošanas rīks, kurš nodrošina tulkošanu latviešu, angļu un krievu valodā, portālu Diena.lv informēja KISC pārstāve Ilma Elsberga.

Hugo.lv ļauj jebkuram Latvijas iedzīvotājiem izmantot e-pakalpojumus, tulkot dokumentus, lasīt interneta vietnes un iepazīties ar valsts likumdošanu savā izvēlētajā valodā. Tehnoloģija pašlaik nodrošina tulkošanu latviešu, angļu un krievu valodām. 

KISC gan norāda, ka automātiskā tulkošana nevar līdzināties cilvēka radītam tulkojumam, tā drīzāk ir noderīga, lai varētu ātri iepazīties ar tulkojamā teksta saturu.

Lai nodrošinātu valsts pārvaldei atbilstošu tulkošanas kvalitāti, mašīntulks Hugo.lv tika izstrādāts, apkopojot nozares specifiskos tekstus un terminus.  Izstrādes procesa sākumā KISC vērsās pie valsts iestādēm ar lūgumu sadarboties, sagādājot projekta vajadzībām liela daudzuma dažādu dokumentu un citu tekstu, kā arī dokumentus ar to tulkojumiem angļu vai krievu valodās, saglabājot konfidencialitāti. 

"Viens no galvenajiem efektīvas e-pārvaldes uzdevumiem ir nodrošināt, lai tās pakalpojumi būtu pieejami un saprotami visām iedzīvotāju grupām neatkarīgi no to valodu zināšanām (iedzīvotājiem, kas pilnībā nepārzina valsts valodu, kā arī citu valstu pārstāvjiem). Tāpat šī sistēma ļauj valsts pārvaldes mājaslapu apmeklētājiem veikt tajās esošās informācijas atbilstošu tulkošanu uz angļu un krievu valodām,” stāsta projekta vadītājs Jānis Ziediņš.

Latvijas valsts pārvaldes mašīntulkam ir vairāki risinājumi servisa pieejamības nodrošināšanai – izmantojot speciālu tulkošanas logrīku mājaslapām, tīmekļa pārlūkprogrammām paredzēto sīkrīku vai mašīntulkošanas sistēmas tīmekļa vietni. Valsts pārvaldes iestādes varēs arī integrēt mašīntulkošanas programmatūru savās IT sistēmās.


Top komentāri

pamēģināju
p
Kvalitāte nav labāka kā Googlei, tāpēc nesapratu, kāpēc jādublē tas, ko dara Google. Ja nu vienīgi, lai nebūtu atkarīgi no amīšiem... :-), vai kvalifikācijas celšanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas