Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Irākas armijas apmācībai cīņā pret Islāma valsti varētu nosūtīt līdz desmit Latvijas karavīriem

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) patlaban apsver līdz desmit karavīru lielas vienības nosūtīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu Islāma valsts, pirmdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) politikas direktors-valsts sekretāra vietnieks Jānis Karlsbergs.

Viņš informēja, ka patlaban nekas nav izlemts par Latvijas karavīru dalību starptautiskās koalīcijas spēkos cīņai pret teroristisko grupējumu Daesh (Islāma valsti). Jebkurā gadījumā par Latvijas dalību cīņā pret teroristiem būs jālemj Saeimai.

Patlaban AM meklē, kādu ieguldījumu Latvija varētu sniegt, lai palīdzētu risināt problēmas Irākā, Sīrijā un citviet. Viens no risinājumiem, ko varētu piedāvāt apspriešanai parlamentam, ir Latvijas instruktoru nosūtīšana uz Irāku ASV vai Dānijas kontingentu sastāvā. Instruktori kaujas operācijās nepiedalītos, bet palīdzētu Irākas armijas apmācībā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (VienotībaKrustpunktā norādīja, ka Latvijas instruktoru vienībai nevajadzētu būt lielākai par 10-15 cilvēkiem. Ja šādu instruktoru skaitu AM piedāvās, parlamentā "var atrast dzirdīgas ausis" karavīru nosūtīšanai. Karlsbergs apstiprināja, ka patlaban tiek izskatīta iespēja nosūtīt uz Irāku ne vairāk kā desmit karavīrus.

AM pārstāvis arī pastāstīja, ka AM meklē iespējas, kā Latvijas karavīriem Irākā nodrošināt juridisko statusu. Viena no iespējām ir šiem karavīriem noteikt diplomātisko statusu, lai nodrošinātu viņu garantijas.

Karlsbergs gan piekrita, ka cīņai pret teroristiem "bez karavīru zābakiem uz zemes būs grūti", taču Latvijas dalība reālās kaujas operācijās patlaban netiekot plānota.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās ES pretpirātisma operācijā Atalanta, ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā Afganistānā Resolute Support un ES militārā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā Eunavfor Med.

AM izveidotajā portālā sargs.lv vēstīts, ka, lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu Daesh, ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem ir izveidojušas starptautisku koalīciju, formējot arī Apvienotos spēkus, kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju Inherent Resolve.

Tās mērķis ir "iznīcināt teroristisko grupējumu Daesh un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai", norādīts paziņojumā, kuru, pērn rudenī, izveidojot Apvienotos spēkus, izplatīja ASV Centrālā pavēlniecība, kas ir atbildīga par šīs operācijas norisi.

Patlaban ASV vadīto koalīciju veido 62 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai aptuveni 20 nodrošina militāru atbalstu un 12 valstis veic gaisa triecienus.

Apvienotie spēki veic izlūkošanas lidojumus un gaisa triecienus Daesh mērķiem Irākā un Sīrijā, tādējādi ierobežojot terorisma izplatīšanos un Daesh operācijas.

Savukārt Irākā Apvienoto spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu. Apmācībā vai padomnieku uzdevumos iesaistītas 17 valstis - ASV, Austrālija, Beļģija, Kanāda, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Lielbritānija, Itālija, Norvēģija, Portugāle, Spānija, Nīderlande, Jaunzēlande, Zviedrija un Ungārija.

Koalīcijas militārie instruktori un padomnieki darbojas piecās dažādās vietās, kur viņi apmāca Irākas un kurdu drošības spēkus četru līdz sešu nedēļu kursos operācijām pret teroristisko grupējumu Daesh.

Vairāk nekā 1200 Apvienoto spēku karavīru nodrošina apmācību un veic padomnieku uzdevumus, un vairāk nekā 11 000 Irākas drošības spēku pārstāvju ir pabeiguši individuālos speciālistu kursus, ziņojumā Pentagonam norādīja operācijas štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Kevins Killeja, piebilstot, ka Apvienoto spēku karavīru skaits varētu pieaugt līdz 1500.

Islāma valsts ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas