Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Irākieši un afgāņi grib palikt Latvijā, vjetnamieši tēmē uz citām valstīm

Kamēr Vjetnamas pilsoņiem, kas nelegāli nokļūst Latvijā, šī valsts ir tikai tranzītvalsts, Irākas un Afganistānas pilsoņiem tā ir patvēruma mērķis, šodien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā stāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.Turklāt Vjetnamas pilsoņu pārvietošana pār Latvijas valsts robežu esot organizēta, savukārt par Irākas un Afganistānas pilsoņu pārvietošanas organizēšanu neesot pierādījumu - ir pamats domāt, ka viņi pārvietojas paši.

Atšķirība arī ir personu identitātes noskaidrošanā - vjetnamiešiem parasti nav personu apliecinošu dokumentu, bet irākiešiem un afgāņiem ir. Atšķirīgi arī šo personu mērķi, kāpēc viņi nokļūst Latvijā - vjetnamiešiem Latvija ir tikai tranzītvalsts, kamēr irākieši un afgāņi, ierodoties Latvijā, uzreiz pieprasa patvērumu.Garbars atzina, ka patlaban Valsts robežsardze vēl tiek galā ar šo nelegālo imigrantu pieplūdumu, turklāt liela pateicība par aizturētajiem ir vietējiem pierobežas iedzīvotājiem, kuri, kolīdz pamana svešu automašīnu vai cilvēku, uzreiz ziņo robežsargiem. "Pagājušajā mēnesī parakstīju kādus 11 pateicības rakstus par palīdzību," teica Garbars.Viņš pauda, ka situācija uz robežas mainīsies tikai tad, ja tā būs sakārtota līdz galam, kad spēkā stāsies grozījumi Krimināllikumā, kas paredz bargāku sodu par cilvēku nelegālu pārvietošanu, kā arī tad, kad cilvēki apzināsies, ar ko šāda rīcība var beigties. Pagaidām problēmas sagādā arī vietām aizaugusī robeža - šī iemesla dēļ nelegālos robežšķērsotājus ir grūtāk pamanīt un noķert. Viens no risinājumiem varētu būt dronu jeb bezpilota lidaparātu izmantošana, taču tam arī nepieciešams attīrīt robežu. Pēc tam, kad situācija tiks izanalizēta, tiks lemts par dronu izmantošanu.Arī Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija) atzina, ka robežsargus nevar vainot šajā situācijā, jo daļa robežas ir aizaugusi ar krūmiem, un tad nu jācenšas nelegālos šķērsotājus notvert. "Ieskrien bars krūmos, un tad nu mēģini kā zaķus izķert," situāciju raksturoja Maksimovs.Viņaprāt, ir svarīgi, lai pierobežā turpinātu dzīvot cilvēki, jo viņi nereti ir galvenie ziņotāji par aizdomīgām personām. Savukārt sods par nelegālu pārvietošanu ir pārāk mazs - lielā naudas summa, kas tiek piesolīta par pārvietošanu, ir pārāk kārdinoša.Jau ziņots, ka diezgan regulāri Latvijas pierobežā tiek atklātas nelegālo imigrantu grupas, kas šķērsojušas Latvijas robežu. Pagājušajā nedēļā notverti 28 Irākas pilsoņi. Pēc šī gadījuma Valsts robežsardze atzina, ka bēgļu izmitināšanai vietas vairs neesot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas