Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Īslaicīgu brīvības atņemšanu varētu aizstāt ar elektronisko uzraudzību

Patlaban elektroniskā uzraudzība ir nodrošināta 27 nosacīti pirmstermiņa atbrīvotajiem, taču Valsts probācijas dienests (VPD) domā par plašākām notiesāto personu grupām, kurām varētu piemērot šādu uzraudzību.

VPD vadītājs Mihails Papsujevičs otrdien žurnālistiem pastāstīja, ka kopumā kopš pagājušā gada 1.jūlija veikta vērtēšana 135 notiesātajiem. Par četrām personām vērtēšana vēl tiek veikta. Tiesas lēmums par elektroniskās uzraudzības noteikšanu pieņemts attiecībā uz 47 personām. Pārkāpumus elektroniskās uzraudzības ievērošanā izdarījuši trīs notiesātie, tāpēc personas nosūtītas atpakaļ uz cietumu turpmākai soda izciešanai. Pārsvarā šie notiesātie pārkāpuši sastādīto grafiku, proti, persona izgājusi ārpus dzīvesvietas laikā, kad to nedrīkstēja darīt, savukārt otrs pārkāpums bijis saistīts ar apreibinošu vielu lietošanu.

Šāds uzraudzības veids pārsvarā noteikts personām, kas notiesātas par mantiska rakstura noziegumiem.

Šobrīd VPD veic aktīvas pārrunas ar Tieslietu ministriju un Ieslodzījumu vietu sistēmu par to, kā vēl plašāk Latvijā varētu izmantot elektronisko uzraudzību. "Viens no virzieniem saistīts ar sistēmu pirms cilvēka ieslodzīšanas, proti, tā būtu kā alternatīva īslaicīgai brīvības atņemšanai. Mums ir jāizdiskutē, kad mēs varētu to Latvijā ieviest un kā. Otra lieta, ka jādomā par citām grupām - uzraudzībā mums šobrīd ir ne tikai pirmstermiņa atbrīvotie, bet arī nosacīti notiesātie. Daļai no šiem cilvēkiem ir noteikts pienākums atrasties dzīvesvietā - ja cilvēks pārkāpj pienākumus, tad viņš nokļūst cietumā. Iespējams, ka šajā kontekstā mēs varētu lūkoties. Ja viņš nav sociāli bīstams, tad varētu piemērot elektronisko uzraudzību," skaidroja VPD vadītājs.

VPD vadītājs uzskata, ka noteiktos gadījumos elektronisko uzraudzību varētu piemērot arī dzimumnoziedzniekiem, taču tas ir katrā gadījumā jāvērtē, turklāt šāds uzraudzības veids neattur no jaunu noziegumu izdarīšanas.

Kā ziņots, ar šī gada 1.jūliju ieviesta elektroniskā uzraudzība, kuru var noteikt personām, kuras pretendē uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas. Ieviešot elektronisko uzraudzību, tiks radīta sistēma, kurā notiesātais daļu no soda izcieš ieslodzījuma vietā, bet daļu soda - sabiedrībā. Šajā aprocē ir raidītājs, kas gadījumā, ja noziedznieks pamet atļauto teritoriju, informē atbildīgo iestādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas