Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Daudzviet Latvijā svētku pasākumos pasniegs balvas un godarakstus

Īstā reize, kad pateikt paldies

Pārlūkojot šā gada valsts svētku programmu 17. un 18. novembrim, redzamas vairākas kopsakarības, piemēram, daudzās pašvaldībās iecerēts ar svecītēm veidot Gaismas ceļu vai izlikt tautiskus rakstus un zīmes. Būs pašvaldības, kurās rīkos uguņošanu. Tāpat nozīmīgs svētku pasākums ir ekumeniskais dievkalpojums, kas arī tiek plānots ne vienā vien pašvaldībā.

Tāpat daudzviet īpašā sarīkojumā godinās novada labākos – gan ar balvām, gan atzinības rakstiem. Šo apbalvojumu pasniegšanas tradīcijas gan atšķiras, piemēram, Valkā jau iepriekš zināms pilns atzinības rakstu saņēmēju saraksts, savukārt Siguldā paredzēts pasniegt balvas vairākās nominācijās, katrā no tām ir trīs pretendenti. Lielākoties tie ir publiski pasākumi, uz kuriem aicina ikvienu interesentu, lai gan ir izņēmumi, – Rīgā balvu pasniedz domes sēdē.

Valkā atzinības rakstu piešķiršana iedibināta jau vairāk nekā pirms desmit gadiem, atceras pilsētas mērs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija). Atzinības rakstus piešķir katru gadu, bet Valkas Goda pilsoņa titulu retāk. Pērn tas ticis tēlniecei Artai Dumpei, bet kopumā ir tikai četri cilvēki, kas nes Valkas Goda pilsoņa vārdu. "Katru gadu piešķir ne vairāk kā desmit atzinības rakstu. Izvirzīti bija 22, un slēgtā sēdē deputāti lēma, kam piešķirt," stāsta Krauklis. Aplūkojot sarakstu, redzams, ka balvas ieguvēji ir ļoti plašā spektrā – no sētnieces līdz kaimiņpilsētas Valgas mēram. Pretendentus izvirza iedzīvotāji, tāpēc katru gadu starp laureātiem ir ne tikai skolotāji, kultūras un sporta darbinieki, bet arī pa kādam sētniekam vai brīnišķīgam šoferim. «Ja gribam, lai dzīve Latvijā ir kvalitatīva un laba, ir pareizi viņiem pateikt paldies," piebilst Krauklis. Naudas balva līdztekus diplomam gan netiek piešķirta. 
Prēmijas naudas izteiksmē nedod arī Valmieras pilsētas dome, kas kopš 2000. gada piešķir Goda un Gada valmieriešu titulus, kā arī mazāku apbalvojumu – Pateicība. Īpaši godināti tiek Goda valmierieši, kādi šogad ir četri, viņus visa gada garumā aicina uz dažādiem pasākumiem. Nākamajā gadā plānots izveidot datubāzi par šīs balvas ieguvējiem. Arī Valmierā balvu ieguvējus nosaka domes balsojumā, publiskojot tikai tos, kas apbalvoti, Dienai stāsta Valmieras mērs Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei).

Citāda pieeja balvu pasniegšanai ir Siguldā – tur pedagoģēm Lilijai Vītolai un Dainai Štālai pasniegs apbalvojumu Siguldas novada Goda novadnieks, bet pārējās astoņās nominācijās izvirzīti pa trim pretendentiem. Balvu saņems viens katrā kategorijā. Lai piedalītos apbalvošanā koncertzālē Baltais flīģelis, pašvaldība nodrošinās bezmaksas transportu. Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (Reģionu alianse) Dienai skaidro, ka pretendentu uz balvām kļūst arvien vairāk, tāpēc jau šobrīd iedibinātas arī atsevišķas Sporta un Uzņēmēju gada balvas, bet nākamgad speciālas balvas ieviesīs arī kultūras un izglītības jomā. Taču Gada cilvēka titula pasniegšanas pasākums valsts svētkos saglabāsies arī turpmāk. Jāpiebilst – ja cilvēks iegūst balvu kādā no nominācijām, divus gadus viņu nevar izvirzīt nevienā kategorijā.

Vairākās pašvaldībās izcilo novadnieku godināšanas pasākumu rīkoja jau 17. novembrī. Tā darīts Daugavpilī un arī Jelgavā, kur balvas piešķīra šaurā lokā īpaši rīkotā pieņemšanā, ar to atšķiroties no lielākās daļas pašvaldību, kur uz šo pasākumu var ierasties ikviens. Toties Rīgas domē Gada rīdzinieka titulu piešķir svinīgajā sēdē, un tādu kārtību 2009. gadā esot iedibinājis domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa). Atšķirībā no dažām citām pašvaldībām Rīgā galveno titulu saņem katru gadu viens cilvēks, vienīgie izņēmumi ir tad, ja apbalvo pāri, kā tas bijis ar Zaigu un Māri Gaiļiem un Borisu un Ināru Tetereviem, stāsta Rīgas domes pārstāve Laila Ivāna. Balvas laureātu izvēlas īpaša komisija, kurā lielākoties ir sabiedrībā zināmi, bet ar domi nesaistīti cilvēki, taču kandidātus pieteikt var ikviens rīdzinieks, un par Gada rīdzinieku var kļūt jebkurš valstspiederīgais, kurš daudz darījis Rīgas vārda popularizēšanā pasaulē.

Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienai veltītie pasākumi 18. novembrī

Rīgā 

No 9.00 svētku oficiālie pasākumi
13.00 Kultūras centrā Iļģuciems koncerts Sirds dziesmas Latvijai.
14.00 11. novembra krastmalā militārā parāde.
14.00 Centrā Imanta Ulda Marhilēviča koncerts Tava sirds ir tavas mājas. 
15.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncerts Saules spēks.
16.00 Rīgas Latviešu biedrības namā Jāņa Ivanova mūzikas koncerts. 
16.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā vīru koru dižkoncerts Šurp, brāļi, lai sanākam!. 
17.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā koncerts Dziedam Tev, Latvija.
17.00 Ziemeļblāzmā koncerts Es nevaru bez zemes šīs. 
18.00 Anglikāņu baznīcā koncerts Zvaigžņu raksti. 
19.20 laukumā pie Brīvības pieminekļa svinīgais pasākums. 20.00 Valsts prezidenta uzruna. 
21.00 11. novembra krastmalā himnas dziedāšana, uguņošana. 

Lielajās pilsētās

Rēzekne. 14.00 Tautas skrējiens Ieelpo Rēzekni!. 16.45 Gaismas josta ap pieminekli Vienoti Latvijai. Svētku saiets. 18.00 Latgales vēstniecībā Gors koncerts Teic, kur zeme skaistākā.

Liepāja. 15.00 Liepājas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē koncerts Vējā augušam kokam stipras saknes, 17.00 koncerts Kārļa Zāles laukumā. 

Jūrmala. 15.30 Gaismas ceļš no Lielupes tilta līdz Ķemeriem. 19.00 pie Kauguru kultūras nama svētku koncerts, 21.00 uguņošana.

Jēkabpils. 15.30 Krustpils kultūras namā svinīgs sarīkojums, 18.00 Gaismas ceļš no Krustpils kultūras nama līdz piemineklim Kritušiem par Tēviju. 18.30 salūts.

Ventspils. 16.00 teātra namā Jūras vārti Valsts svētku koncerts. 19.00 koncertprogramma Mūsu zeme – mūsu spēks! Tilta dārzā. 20.00 uguņošana.

Jelgava. 17.00 Hercoga Jēkaba laukumā sveču kompozīcijas. 17.30 Svētku koncerts, ugunskuru iedegšana, 20.00 uguņošana.
Valmiera. 18.00 Valmieras centra laukumos pasākums Mūsu gaisma Latvijai. 19.00 Kultūras centrā piešķir apbalvojumus Goda valmierietis 2016, Gada valmierietis 2016 un Pateicība.
Daugavpils. 19.00 Vienības nama koncertzālē grupas Elpa koncerts. 21.00 Svētku salūts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas