Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

IUB neskatīs sūdzību par Rīgas satiksmes mikroautobusu iepirkuma konkursu

Par personu apvienības SIA DMK, SIA Centība N un SIA Blands iesniegto sūdzību pašvaldības SIA Rīgas satiksme mikroautobusu iepirkuma konkursā lēmums netiks pieņemts, jo pasūtītājs jau ir noslēdzis līgumu, aģentūra LETA uzzināja Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB).

IUB vadītāja Dace Gaile skaidroja, ka, saņemot sūdzību pirms līguma noslēgšanas, iepirkuma konkurss tiek apturēts līdz tās izskatīšanai, taču gadījumā, ja sūdzība iesniegta jau pēc tam, kad līgums ir noslēgts, IUB to neskata.

Kad IUB informējis Rīgas satiksmi par iesniegto sūdzību, saņemta atbilde, ka līgums jau ir noslēgts, tāpēc šo pārvadātāju sūdzība tiks atstāta bez izskatīšanas.

Gaile atzina, ka situācija nav vienkārša, jo lēmumu par iepirkuma konkursa rezultātiem Rīgas satiksme pieņēmusi starpsvētku periodā. Pretendenti par iepirkuma rezultātiem informēti, nosūtot faksu 21.decembrī - piektdienā pirms Ziemassvētkiem -, un lielākā daļa no nogaidīšanas perioda bijušas svētku dienas.

Kā ziņots, SIA DMK, SIA Centība N un SIA Blands, kuru piedāvājums tika noraidīts iesniegto dokumentu nepilnību dēļ, apgalvoja, ka paziņojumu par noraidījumu saņēmis tikai pēc svētkiem 3.janvārī - dienu pirms tam, kad beidzies termiņš apelācijas iesniegšanai. Jau 4.janvārī uzņēmēji iesniedza sūdzību IUB.

4.janvārī arī beidzies nogaidīšanas termiņš, un Rīgas satiksme nekavējoties parakstījusi līgumu ar otru pretendentu - pilnsabiedrību Rīgas mikroautobusu satiksme.Grūti atbildams esot jautājums par to, kurš 4.janvārī paspējis pirmais - SIA "DMK", SIA "Centība N" un SIA "Blands" iesniegt sūdzību IUB vai "Rīgas

satiksme" parakstīt līgumu ar Rīgas mikroautobusu satiksmi. "Tad ir jāveic izmeklēšana par to, kurā brīdī, kurš pirmais atrāva pildspalvu no papīra," sacīja IUB vadītāja.

Uzņēmējiem, kuru sūdzība atstāta bez izskatīšanas, vienīgā iespēja ir vērsties tiesā, atzina Gaile.

Kā ziņots, līgums par paaugstināta servisa pārvadājumu nodrošināšanu Rīgas pilsētas mikroautobusu maršrutos ar pilnsabiedrību Rīgas mikroautobusu satiksme noslēgts 4.janvārī - tikai divas dienas pēc tam, kad iepirkuma konkursa rezultāti 2.janvārī tika publicēti Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

3.janvārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņoja, ka pārbaudīs amatpersonu darbības tiesiskumu saistībā ar uzņēmuma Rīgas satiksme izsludinātā mikroautobusu pārvadājumu konkursa rezultātiem.

Tā kā līgums noslēgts bez īpašas informēšanas par notiekošo, par faktu plašāka sabiedrība uzzināja tikai vairākas dienas pēc notikušā. Rīgas domes opozīcija vēl 8.janvārī aicināja uz KNAB izmeklēšanas laiku atlikt līguma slēgšanu par pārvadājumiem mikroautobusu maršrutos Rīgā. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) dienu vēlāk sacīja, ka tā būtu nepamatota rīcība, jo IUB iepirkuma konkursu atzinis par korektu, savukārt par KNAB interesi liecina vien publikācijas medijos.

Jau ziņots, ka 2012.gada augustā izsludinātā iepirkuma konkursa norises gaitā IUB tika iesniegtas sešas sūdzības, taču nevienu no tām IUB nav atzinis par pamatotu.

Kā ziņots, pilnsabiedrībā Rīgas mikroautobusu satiksme apvienojušies dalībnieki SIA B-Bus un tai pilnībā piederošās SIA Sabiedriskais autobuss un SIA Vidlatauto, kā arī B-Bus vadītājam Vitālijam Komaram pilnībā piederošā SIA FPK.

Uzvarējusī pilnsabiedrība bijusi saistīta ar Rīgas satiksmei daļēji piederošās e-talona ieviesējfirmas Rīgas karte valdes locekli, partijas Gods kalpot Rīgai biedru, Rīgas satiksmes Elektronisko norēķinu un projektu daļas vadītāju Aleksandru Brandavu.

Brandavs paralēli darbam divos pašvaldības uzņēmumos nodarbojas ar starppilsētu pasažieru pārvadājumu biznesu. Iepriekš viņa firmu sauca Blagovest, tagad B-Bus. Firma pieder Beļģijas uzņēmumam B-International. Brandavs raidījumam Nekā personīga atteicās paust jebkādus komentārus par iepirkuma konkursu, jo viņš neesot ne Latvijas, ne Beļģijas kompānijā - savas daļas Beļģijas uzņēmumā viņš esot pārdevis mēnesi pirms gadu mijas. Taču dati, kurus žurnālisti saņēma no Beļģijas uzņēmumu reģistra, šādas izmaiņas neuzrāda. Vēl vismaz 6.janvārī Brandavs ir firmas B-International līdzīpašnieks.

Ar Rīgas mikroautobusu satiksmi noslēgtā līguma summa ir 25 miljoni latu, kas esot teorētiskie ieņēmumi, kurus piecu līguma darbības gadu laikā varētu iekasēt par biļešu pārdošanu un kompensācijās no valsts par invalīdu pārvadāšanu mikroautobusu maršrutos. Gan Rīgas satiksme, gan pašvaldība apgalvo, ka šī pakalpojuma nodrošināšanā ar finansējumu neiesaistīsies.

Otrs pretendentu piedāvājums, kurā apvienojušies trīs esošie pakalpojuma sniedzēji - SIA Plants, Centība-N un DMK - tika noraidīts, jo saskaņā ar konkursa nolikumu netika iesniegti visi nepieciešamie dokumenti pretendentu atlasei, bet atsevišķi iesniegtie dokumenti neatbilda nolikumam.

Uzņēmēji, kuru piedāvājums tika noraidīts, vērsās ar sūdzību IUB. Centība N pārstāve Jeļena Cvetanoviča iepriekš norādīja, ka uzņēmums paziņojumu no Rīgas satiksmes par piedāvājuma noraidīšanu saņēmis tikai 3.janvārī. Lēmums esot datēts ar 20.decembri, un Rīgas satiksme esot informējusi, ka tas 21.decembrī nosūtīts pa faksu. Vienlaikus uzņēmuma vadība to nav saņēmusi nekādā veidā. Tādējādi Rīgas satiksme neesot ievērojusi procedūru, kura nosaka, ka konkursa rezultātus dalībniekiem nosūta vai nu pa pastu, vai faksu, bet ar apstiprinājumu.

Tāpēc procedūra tikšot pārsūdzēta, jo uzņēmumam nebija iespējas iesniegt apelāciju - tam dotas tikai desmit dienas, kuras pagājušas. "Visas šīs dienas bija svētku, tā ka viņi ļoti smalki izkalkulēja. Vispirms apstrīdēsim konkursa procedūru un tad pašu konkursu, mēs cīnīsimies līdz pēdējam," uzsvēra Cvetanoviča.

Uzņēmēju rīcībā esot neoficiāla informācija, ka ar IUB ir bijis sarunāts, lai tiktu noraidītas visas sūdzības. Pat konkursa dalībnieku pieteikumu iesniegšanas termiņš tika pagarināts, lai gan sākotnēji kā beidzamais termiņš tika noteikts 15.oktobris, jo uzvarētāja - pilnsabiedrība - tika reģistrēta tikai 24.oktobrī.

Kopumā konkursa uzvarētājam būs jānodrošina pakalpojuma sniegšana Rīgas pilsētas maršrutu tīkla daļā, ko kopumā veido 35 maršruti Rīgas pilsētā ar atšķirīgu kursēšanas intervālu atkarībā no noslogojuma. Patlaban par pārvadājumiem mikroautobusos noslēgti pagaidu līgumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas