Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Izdota baznīcas reformācijas kustības 500.gadadienai veltīta pastmarka

Atzīmējot baznīcas reformācijas kustības piecsimto gadadienu, Latvijas pasts izdod tai veltītu pastmarku, portālu Diena.lv informēja pastā.

Jaunās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota piektdien, 27.oktobrī, Rīgas 50.pasta nodaļā, Stacijas laukumā 2, tirdzniecības centrā Origo, no plkst.7.30 līdz plkst.20.

Pastmarka Reformācijai – 500 izdota 200 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir  0,85 eiro, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti ārpus Eiropas Savienības. Līdz ar pastmarku 1500 eksemplāros izdota arī speciāla aploksne. Jauno filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Jānis Strupulis.

Uz pastmarkas attēlotas divas ar reformāciju cieši saistītas personības – baznīcas reformu ideologs Mārtiņš Luters un Andreass Konpkens, reformācijas kustības aizsācējs toreizējās Livonijas pilsētā Rīgā. Pastmarkā un pirmās dienas zīmoga redzama arī Lutera roze – plaši izplatīts luterisma simbols.

Lutera mācība rosināja reformāciju, kļūstot par pamatu gan luterisma un protestantisma tradīcijām, gan lielā mērā arī Rietumu civilizācijas kultūrvēsturiskai kopībai. Kustība radās 16.gadsimtā ar mērķi īstenot Eiropas katoļu baznīcas reformas, atdaloties no Romas katoļu baznīcas. Tās rezultātā baznīca sašķēlās, veidojoties vairākām jaunām konfesijām, kas pastāv arī mūsdienās - luterisms, anglikānisms, prezbiteriānisms, reformisms u.c.

Livoniju daudzi autori min kā vienu no pirmajiem reģioniem, kur M.Lutera idejas izplatījās ārpus Vācijas teritorijas. Reformācijas centrs Livonijā bija Rīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas