Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Izķēmotas 27 Latvijas un ar Latviju saistītas mājaslapas

Pagājušajā nedēļā izķēmotas 27 Latvijas un ar Latviju saistītas mājaslapas tā dēvētajā masveida izķēmošanas akcijā, informēja Datoru drošības tehnoloģiju mārketinga direktors un datu drošības speciālists Valdis Šķesters.

Šķestera apkopotajā 5.oktobrī izķēmoto lapu sarakstā pārsvarā bija mazu uzņēmumu un privātpersonu lapas, tostarp kāda skaistumkopšanas salona, biroja un mājokļu krēslu tirgotāja, elektromontiera, zīda apgleznotājas, kāda mākslinieka un dizainera lapa, un kāda teju sākta bloga lapas.

Lapas pārsvarā uzturētas Latvijas interneta resursos, bet trīs atradušās ASV ar Latvijas adresēm, proti, domēnu ".lv".

Kā pārliecinājās Nozare.lv, vairums lapu šodien darbojas normāli, tikai divas vēl bija izķēmotas un viena nebija atverama. Viena no joprojām izķēmotajām lapām šķiet saistīta ar erotisku saturu - "admin.sexnow.lv/pc.htm", bet otra ir "aditi-geja.lv".

Kā raksta Šķesters, arī Daugavpils Ledus halles mājaslapa bijusi īslaicīgi izķēmota, lapas saturu aizstājot ar vēstījumu, ka tai it kā uzbrukusi kiberaktīvistu grupa Anonymous. Kā bieži rakstīts starptautiskajos informācijas tehnoloģiju (IT) portālos, Anonymous parasti rīko kiberuzbrukumus politisku iemeslu dēļ, piemēram, Zviedrijas policijas mājaslapai pēc tam, kad Zviedrija prasīja Wikileaks dibinātāja Džuljena Asanža izdošanu it kā par seksuālu uzmākšanos.

Jau agrāk ziņots, ka tā sauktās masveida izķēmošanas parasti tiek veiktas, lai demonstrētu dažādu hakeru prasmes un izrādītos citiem. Vienā no joprojām izķēmotajām lapām bija kustīgs uzraksts ar sveicieniem citiem hakeriem, bet otrā bija ievietots mūzikas fails, kas spēlēja, ja tam uzklikšķināja.

Tomēr, kā brīdina datu drošības speciālisti, masveida izķēmošanas liecina par zemu drošības līmeni un ievainojamību skartajās lapās, kas var pavērt ceļu nopietnu kibernoziedznieku darbībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas