Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Izstrādāti divi alternatatīvi pedagogu algu aprēķina modeļi

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apspriešanai jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes darba grupā piedāvājusi divus darba samaksas modeļa iespējamos variantus, kuru izstrādē ņemti vērā darba grupā izskanējušie ierosinājumi, portālu Diena.lv informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Viens variants paredz pāreju uz pilna laika darba slodzi, ieskaitot kontaktstundas, laiku mācību stundu sagatavošanai, skolēnu darbu labošanai un citiem pedagogu veicamajiem pienākumiem. Pedagoga veicamie pienākumi tiktu noteikti darba līgumā un amata aprakstā. 
Otrs variants paredz esošā finansēšanas modeļa Nauda seko skolēnam pilnveidi. Pedagogu atalgojuma aprēķins taptu atbilstošai, piemēram, novadu diferencēšanai  (piemēram, Pierīgas novadi, bijušie rajonu centri, mazie novadi), kā arī precizējot audzēkņu aprēķināšanas koeficientu atbilstoši izglītības pakāpēm: sākumskolas izglītība, pamatizglītība un vidējā izglītība. 

Tāpat finansēšanas modeļa pilnveidošanai iecerēts papildināt programmu koeficientus ar profesionālās ievirzes, profesionālās izglītības un speciālās izglītības programmu koeficientiem, tādējādi iekļaujot vienotā finansēšanas modelī arī šo skolu pedagogu darba samaksu. Modeļa Nauda seko skolēnam pilnveide ietvertu arī atsevišķu koeficientu mazajām skolām un kvalitātes piemaksu pedagogiem.

IZM līdz augusta beigām aprēķinās šo abu modeļu variantu izmaksas. Pēc tam septembrī tiks apzinātas skolas, kas iesaistīsies modeļa izmēģināšanā. Jaunā modeļa aprobācija plānota dažādu pakāpju izglītības iestādēs visos reģionos. Tam sekos aprobācijas rezultātu  izvērtēšana un galīgā modeļa izvēle, ko no 2015.gada janvāra līdz jūnijam aprobēs jau visās Latvijas izglītības iestādēs. 2015.gada augustā IZM saskaņā ar izstrādāto grafiku jauno modeli iesniegs izvērtēšanai Ministru kabinetā.  

Darba grupā strādā IZM pārstāvji, ministrijas sociālie un sadarbības partneri, - Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas izglītības vadītāju asociācija, kā arī Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Pedagogu domes, Interešu izglītības iestāžu direktoru konsultatīvās padomes,  Latvijas izglītības vadītāju asociācijas, kā arī citu nozaru ministriju pārstāvji. 

Saskaņā ar iepriekšējā Ministru kabineta lēmumiem un šīs valdības deklarācijā noteikto uzdevumu līdz 2015.gada 1.septembrim ir jāizstrādā jauns pedagogu darba samaksas modelis, kas būs aprēķina metodikā caurskatāmāks un ļaus efektīvāk pārvaldīt finanšu resursus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas