Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izstrādāts jauno elektrovilcienu eksterjera dizains

Trešdien, 12. februārī, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) tikās ar AS Pasažieru vilciens valdes priekšsēdētāju Rodžeru Jāni Griguli, kā arī Čehijas uzņēmuma Škoda Vagonka pārstāvjiem – valdes priekšsēdētāju Martinu Bednāru un pārdošanas direktoru Ivo Gurņaku –, lai pārrunātu elektrovilcienu ražošanas projekta norises gaitu, portālam Diena.lv pavēstīja Pasažieru vilciena pārstāve Agnese Līcīte. Tikšanās laikā ministrs dāvanā saņēma jauno elektrovilcienu modeli, tādējādi pirmo reizi arīdzan plašākai publikai Latvijā atrādot topošo vilcienu dizainu.

Vilcienu krāsojuma dizaina autori ir Dizaina studija Teika radošā komanda, kas darbu pie šī uzdevuma sāka 2019. gada rudenī. 

Saskaņā ar mākslinieku piedāvāto koncepciju, jauno vilcienu eksterjeru veido trīs krāsu kombinācija – satiksmes dzeltenā jeb "traffic yellow", antracīta pelēkā un tumši pelēkā.

"Jaunajos Pasažieru vilciena elektrovilcienos kā akcenta krāsa tika izvēlēta dzeltena, ņemot vērā tās  funkcionalitātes aspektu, kā arī atbilstību satiksmes nozares specifikai. Tā sevī apvieno praktiskumu, enerģiju, modi un tehnoloģijas. Dzeltenā krāsa ir arīdzan vizuāli visnoturīgākā krāsa: 80% daltonisma un tā paveidu redzes traucējumu gadījumos krāsa saglabā savu izteiksmīgumu un pamanāmību, tādējādi vairojot pieejamību publiskā transporta nozarē," teikts uzņēmuma paziņojumā medijiem. "Satiksmes dzeltens" ir vispamanāmākais visā krāsu spektrā ar augstu gaismas atstarojamību, līdz ar to šī krāsa jau no pagājušā gadsimta vidus tiek izmantota transporta nozarē drošības un redzamības nodrošināšanas nolūkos, piebilda kompānijā.

Savukārt antracīta pelēkais – tonis, kas savu nosaukumu ieguvis pateicoties antracīta akmeņoglēm – rūpniecībā izmantots termoelektrostacijās elektrības ražošanai. Jauno elektrovilcienu pamatkrāsa, greznākā no pelēkā toņiem, kalpo gan kā funkcionāli tehniskas nozīmes krāsa, gan kā fons, kas palīdz izcelties dzeltenajiem elementiem. Antracīta pelēkais un tā palīgkrāsa tumši pelēkais būs ilgnoturīgi krāsu elementi, kas vienlaikus vilcienus padarīs arī viegli kopjamus.

"Kopš līguma noslēgšanas gan Latvijas, gan Čehijas pārstāvji ik dienu, savstarpēji komunicējot un veicot nepieciešamās darbības, soli pa solim tuvojas tam, lai jau drīzumā no plānošanas posma pārietu nākamajā – pirmā vilciena reālās ražošanas posmā. Plānošanas etapā viens no pirmajiem uzdevumiem bija vilcienu ārējā krāsojuma izvēle, tādēļ nekavējoties pēc līguma noslēgšanas ar Škoda Vagonka sākām meklēt labākos risinājumus. Lai arī vilciena eksterjers ir tikai viens solis no gana komplicētā vilcienu ražošanas procesa, tomēr tas būs pirmais un redzamākais, ko ikviens cilvēks pamanīs. Mums pašiem ļoti patīk jauno vilcienu krāsu palete un tās lietojums uz vilciena korpusa. Krāsojums pauž dinamiku un stabilitāti – šāda krāsu kombinācija un atvasinātas tās gradācijas ir kļuvušas par klasiku satiksmes nozarē. Ceram, ka mūsu izvēle šķitīs simpātiska arī mūsu esošajiem un nākotnes pasažieriem," sacīja Pasažieru vilciena valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pauda gandarījumu, ka jauno elektrovilcienu ražošanas process rit uz priekšu saskaņā ar plānoto laika grafiku, īpaši ņemot vērā augstos standartus un kvalitātes prasības. "Esmu pārliecināts, ka Pasažieru vilciena vadība, speciālisti un tehniskie darbinieki nodrošina skrupulozu visu nepieciešamo darbu izpildes uzraudzību un kontroli, lai nākotnes vilcieni, kas jau pēc 3 gadiem būs neatņemama mūsdienu sabiedrības pārvietošanās un mobilitātes sastāvdaļa, ierastos Latvijā savlaicīgi un atbilstoši noslēgtā līguma prasībām," pauda ministrs. 

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Vēl vajag uzstādīt aparatūru, kura raida signālus pusaizmigušajiem smārtfonu klausītājiem. Piemēram, vilcienam tuvojoties austiņās atskan sirēna, vai sulīgi tautas izteicieni austrum-kaimiņu valsts valodā!!!!!!!!!!!!!!!1
Latvju puika
L
Burvīgi ! Tik to tumši pelēko, kuras nav daudz, varēja aizstāt kaut vai ar sudrabu. Pārlieku visur šī urliskā pelēcība...
Viktors
V
Vai tie būs mums ērti ? Attēlā vilcienu vagoni izskatās šauri - domāju ka katra pusē būs ne vairāk kā pa divas sēdvietas. Tamburi mazi. Grūti aiziet uz citu vagonu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas