Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izveido Kosmosa industrijas asociāciju

Ar kosmosa industriju saistīti uzņēmumi izveidojuši asociāciju, lai veicinātu kosmosa industrijas un eksporta attīstību Latvijā. Tuvākie darbības mērķi saistīti ar kosmosa jomas popularizēšanu un politiskā atbalsta stiprināšanu nozarei, portālam Diena.lv pavēstīja Pauls Irbins.

2018.gada 13.februārī pieci ar kosmosa industriju cieši saistīti Latvijas uzņēmumi nodibināja Latvijas Kosmosa Industrijas Asociāciju (saīsinājumā - LAIK). Tās mērķi ir sekmēt Latvijas Kosmosa industrijas uzņēmumu attīstību, veicināt sadarbības saiknes Latvijas kosmosa industrijas uzņēmumu starpā un veicināt Latvijas sekmīgu iekļaušanu Eiropas Kosmosa Aģentūras (EKA) pilntiesīgo dalībvalstu sastāvā.   

Par LAIK prezidentu ievēlēts Pauls Irbins, kosmosa entuziasts, zinātkāres centru ZINOO un misijas Pirmie Latvijas 100km kosmosā vadītājs. Savukārt par valdes priekšsēdētāju, apstiprināts A/S RD ALFA mikroelektronikas departaments attīstības nodaļas vadītājs Ļevs Lapkis.

“Kosmosa industrijai ir milzīgs attīstības potenciāls Latvijas eksportspējas veicināšanai ar augstas pievienotās vērtības produktiem un pakalpojumiem”, stāsta LAIK prezidents Pauls Irbins. “Kosmoss nav tikai raķetes un satelīti. Nozare fokusējas uz jauniem tehnoloģiskiem risinājumiem dažādās nozarēs - medicīna, materiālzinātnes, elektronika, programmēšana, ķīmiija, sakari, būvniecība u.c.”, stāsta Irbins.

LAIK aktīvi sadarbosies ar atbildīgajām valsts institūcijām, lai sniegtu atbalstu un profesionālu viedokli no industrijas puses jautājumu risināšanā ar Eiropas Kosmosa Aģentūru un citām kosmosa industrijas organizācijām. Asociācijas dibinātāji ir A/S RD ALFA Mikroelektronikas Departaments, kura ražotās augsti kvalitatīvās un radiāciju izturīgās mikroshēmas tiek izmantotas kosmosa nozarē, tās ir izturīgas pret radiāciju un augsti kvalitatīvas; Nodibinājums Vides risinājumu institūts, kas veic pētījumus un izstrādā ilgtspējīgus risinājumus kompleksām vides problēmām, izmantojot zemes novērošanas datus; SIA BALTIC SCIENTIFIC INSTRUMENTS, kas specializējas uz dažāda veida spektrometrisko ierīču izstrādi un sērijveida  ražošanu; SIA EVENTECH, kura galvenais produkts satelītu un citu kosmosa infrastruktūras elementu apgāde ar augstas precizitātes taimeriem; Biedrība LATVIJAS ZINĀTNES CENTRU APVIENĪBA, kas izveidojusi bērnu zinātnes centrus ZINOO un organizē pirmās latvijas kosmosa raķetes projektu; SIA HELIOCENTRIC TECHNOLOGIES LATVIA, kas piedalās ES projektos kosmosa nozares popularizēšanai un jaunu tehnoloģiju attīstībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas