Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Jāmaina tiesnešu algu aprēķināšana

"Diemžēl ir jāsaka, ka tiesnešu algu lieta nav nekas neparasts konstitucionālajā justīcijā," vakar, komentējot Satversmes tiesas (ST) spriedumu par tiesnešu algu atbilstību Satversmei, norādīja ST tiesnese Sanita Osipova. Tiesnešu atalgojuma aprēķinu sistēma būs jāmaina no 2019. gada, bet rindā stāv arī prokuratūras un tiesu darbinieki.

Latvijā šī ir ceturtā ST skatītā lieta par tiesnešu algām, bet pirmā, kas ierosināta pēc Tieslietu padomes iesnieguma. Tajā bija norādīts, ka, samērojot tiesneša un valsts tiešās pārvaldes juridiskās struktūrvienības vadītāja amatu, likumdevējs neesot ņēmis vērā šo amatu atšķirīgās funkcijas, statusu, atbildību un tiem noteiktos ierobežojumus.

Likumdevējs neesot ievērojis arī to, ka valsts tiešās pārvaldes iestādes juridiskās struktūrvienības vadītājam atkarībā no darba rezultātiem esot paredzētas piemaksas, prēmijas un naudas balvas, bet tiesnešiem tās nevar noteikt. "Tiesnešus nevērtē pēc darba rezultātiem, jo viņiem vienmēr ir jāstrādā labi," izteicās Osipova. Satversmes tiesa lēma, ka apstrīdētās normas ir atzīstamas par spēkā neesošām no 2019. gada 1. janvāra, kas nozīmē, ka tiesnešu algu apjoms vairs nevarēs būt piesaistīts valsts pārvaldes augsti kvalificētu juristu – ministriju nodaļu vadītāju – algas līmenim, kā tas bija līdz šim. Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs Dienai komentēja, ka jānošķir nemainīgā algas daļa no mainīgās, jo tiesnešiem šī mainīgā daļa var būt vienīgi izdienas pensija, bet ierēdņiem arī piemaksas. Kronbergs arī norādīja, ka ST spriedums neapstrīd jau nākamā gada budžetā ieplānoto finansējumu. 

ST norāda, ka šajā spriedumā ir runa tikai par tiesnešu algām. Normu atbilstību Satversmei, ciktāl tās nosaka prokuroru mēnešalgas aprēķina kārtību, ST vērtēs citā, pēc Latvijas Republikas ģenerālprokurora pieteikuma ierosinātā lietā. 

Pieņemot lēmumu atbalstīt sagatavotos grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas iekļauti budžeta likumprojektu paketē un vakar tika atbalstīti pirmajā lasījumā, valdības sēdes protokolā atzīmēti tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) papildu apsvērumi. Ministrs norādījis, ka Finanšu ministrijas priekšlikums tiesneša algu noteikt saskaņā ar gadskārtējā valsts budžeta likumā un vidējā termiņa budžeta ietvara likumā noteikto rajona (pilsētas) tiesas tiesneša mēnešalgu, piemērojot koeficientu, nav saskaņots ne ar Tieslietu ministriju, ne Tieslietu padomi. Ministrs norāda, ka nav pieļaujama atlīdzības sistēma, kas balstīta uz ikgadēji valsts budžeta likumā noteiktu kaut kādu atlīdzības summu.  "Tiesneša algai jābūt noteiktai un paredzamai, kā arī konkurētspējīgai," izteicies ministrs. 

Visu rakstu lasiet piektdienas, 27.oktobra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Jāmaina tiesnešu pret cilvēkiem
J
Jāmaina tiesnešu pret cilvēku parasto. It īpaši strīdos starp valsti un cilvēkiem.
?
?
Kā ar tiesnešu darba kvalitāti?
Goda Vārds
G
Enkuru viņiem pakaļā, nevis lielāku algu!... tā jau neko nedara - tiesas gadiem ilgi izskata!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas