Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Jaunais Latvijas Radio vadītājs atbalstītu abonentmaksu ieviešanu sabiedrisko mediju finansēšanai

Jaunais Latvijas Radio vadītājs Jānis Siksnis atbalstītu abonentmaksu ieviešanu sabiedrisko mediju finansēšanai.

Otrdien intervijā Latvijas Radio Siksnis norādīja, ka labāko Eiropas sabiedrisko mediju piemērs liecina, ka šāds finansējuma modelis ir efektīvs.

Abonentmaksas ieviešana, no vienas puses, medijam radītu stabilitātes sajūtu, jo būtu zināms finansējuma apjoms, turklāt tas būtu salīdzinoši liels. No otras puses, medijs justos atbildīgs sabiedrības priekšā.

Tomēr no politiķu teiktā Siksnis sapratis, ka patlaban par abonentmaksas ieviešanu netiek domāts, lai neuzkrautu iedzīvotājiem jaunu nodokli. Tomēr, pēc jaunā radio vadītāja domām, šī ideja būtu apsverama, jo ļautu nodibināt skaidrus spēles noteikumus un budžeta finansējumu sabiedriskajiem medijiem novirzīt pa tiešo.

Kā ziņots, abonentmaksas ir labākais sabiedriskā medija finansēšanas veids, iepriekš intervijā norādīja augstskolas Turība Komunikācijas zinātņu katedras vadītājs un Komunikācijas vadības doktora studiju programmas direktors Ainārs Dimants.

Komentējot koncepciju par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi un trīs iespējamos attīstības variantus, Dimants atzīmē, ka piemērotākais būtu progresīvais modelis, taču pakāpenisku pāreju uz pilnīgu valsts dotāciju finansējuma modeli vajadzētu aizstāt ar abonentmaksu ieviešanu.

"Arī progresīvajā variantā nav garantijas, ka sabiedriskā medija budžets nebūs atkarīgs no valsts dotācijām, kas nozīmē, ka nav garantijas, ka valdošais vairākums nevarēs diktēt redakcionālo politiku. Tādēļ nekas labāks nav izdomāts par abonentmaksām kā sabiedriskā medija finansēšanas veidu. Valdība varētu noteikt maksas līmeni. Sabiedrībai jāsaprot, ka jau patlaban maksājam šādu nodevu, tikai nodrošināt redakcionālo neatkarību pie šādas sistēmas ir neiespējami," skaidro Dimants.

Viņš uzskata, ka sabiedrība būtu gatava piekrist maksāt abonentmaksu par televīzijas izmantošanu, kas finansiālā ziņā būtu arī atslogojums valsts budžetam. Turklāt, ja sabiedriskais medijs tiek finansēts no valsts dotācijām, tā ir iejaukšanās tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas