Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Ministrija sāk augstskolu apvienošanu, izglītības iestādes par to nebrīdinot

Jaungada pārsteigums RPIVA

Dienu pēc tam, kad Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) izsludināja ziemas uzņemšanas sākumu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nāca klajā ar paziņojumu, ka resursu konsolidācijas nolūkos akadēmiju reorganizēs. Plānots to pievienot Latvijas Universitātei (LU).

Abas augstākās izglītības iestādes tikai pauž pārsteigumu par pēkšņo lēmumu un ministrijas komunikācijas stilu, iepriekš nesazinoties ne ar RPIVA un LU vadību, ne Augstākās izglītības padomi (AIP) vai Latvijas Studentu apvienību (LSA). Informācija par augstskolu apvienošanu esot saņemta, lasot par to medijos.

Jau 2013. gadā Diena rakstīja, ka IZM apsver vairāku augstskolu apvienošanu. Tolaik izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis plānoja, kā samazināt speciālistu pārprodukciju vairākās jomās. Tika apsvērta arī iespēja apvienot LU un RPIVA. LU rektors Mārcis Auziņš pauda gatavību sākt sarunas, bet toreizējā RPIVA rektore Dace Markus izteicās, ka šāds lēmums ir kļūda, jo pedagogu izglītības centrs nav ietilpināms vienā fakultātē.

Četrus gadus vēlāk argumenti ir tie paši – IZM savu lēmumu augstskolas apvienot skaidro ar to, ka ik gadu tiek sagatavots liels pedagogu skaits, apmēram 1000, taču vienīgi 200–400 iekārtojas darbā skolās. 


Arī AIP vadītājs Jānis Vētra atzīst, ka, lai risinātu jauno pedagogu pārprodukciju, jau iepriekš vairākus gadus mazinātas budžeta vietas un šobrīd «sagatavo būtiski vairāk skolotāju nekā skolām ir nepieciešams». Šajā aspektā AIP viedoklis neatšķiras no IZM. Uz šo problēmu kā būtisku norāda arī LSA prezidente Maira Belova, atgādinot, ka arī OECD eksperti snieguši rekomendācijas augstākās izglītības iestāžu reorganizēšanai, jo resursi jāizmanto efektīvāk.

Lielā neziņā esot arī RPIVA vadība. Lēmums nācis kā liels pārsteigums, atzīst Irina Degtjarjova, kura pilda patlaban atvaļinājumā esošās rektores Dainas Voitas pienākumus. Par to RPIVA, tāpat kā visi citi, lasījuši tikai medijos. Turklāt viņa uzsver, ka "paziņojums ir galēji maldinošs, jo ministrijai nav tiesību pieņemt šādu lēmumu. To var izdarīt tikai Ministru kabinets, pirms tam to saskaņojot ar AIP". Arī Vētra atzīst – tas, ka AIP nebija informēta, ir netipiski. Līdzīgās situācijās pirms paziņojuma izplatīšanas parasti vairāk uzklausīti iesaistīto viedokļi un piedāvāti argumenti. Savukārt LSA pārstāve piebilst – šāda pieredze ar IZM nav pirmo reizi. Arī tad, kad IZM ziņojusi par plāniem mazināt budžeta vietu skaitu, LSA par to nebija informēta, viņa atgādina. Lēmums gan vēlāk atcelts.

Par to, ka būs jāuzņem RPIVA studenti, nebija informēta arī LU, Dienai stāsta Universitātes prorektors Valdis Segliņš. Tomēr, "ja tas ķeizars liek", augstskola ir gatava pārmaiņām. "Mēs noteikti gādāsim par studentiem, ja tiešām tāds lēmums būs," prorektors apstiprina.

IZM darba stilu ceturtdienas rītā kritizēja arī LIZDA vadītāja Inga Vanaga. 

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5.decembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

ministram
m
Šadurski, izdari beidzot to, par ko runā gadiem, taču nevienam nav drosmes to izdarīt! Citādi mūsu valstī drīz būs 100 'augstskolas' . Pretestība būs liela, jo neviens negrib pamest labi apmaksātas darba vietas.
nav aizmirsts
n
zaglis jau bija Stabiņš, notinās, ka drēbītes vien upes malā palika :)
VVZ
V
Dienai atkal ir "javāris". Šoreiz 5.javāris.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas