Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jaunjelgavas vidusskola saņems aizrādījumu par novēlotu reaģēšanu uz skolā notikušu vardarbību

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sagatavojusi vēstuli Jaunjelgavas vidusskolai un pilsētas pašvaldībai, kurā izteikts aizrādījums par novēlotu vēršanos tiesībsargājošajās institūcijās, lai ziņotu par kāda pirmklasnieka piekaušanu, aģentūra LETA uzzināja VBTAI.

Kā skaidroja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, tikai 10.maijā inspekcija saņēma informāciju, ka Jaunjelgavas vidusskolā skolas tualetē kāds 5.klases skolnieks smagi piekāvis pirmklasnieku. Incidents notika 22.aprīlī. Novēloti skolas vadība vērsusies arī policijā.

VBTAI skolā ir veikusi bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi, tās laikā arī aptaujājot 1. un 5.klases skolēnus. Secināts, ka skolā jau ilgāku laiku nav pienācīgi veikts darbs vardarbības prevencijai un nav iesaistīti arī atbildīgie pašvaldību institūciju speciālisti, kuru kompetencē ir darbs ar bērniem, kuriem ir uzvedības problēmas.

VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa par notikušo raidījumam Bez tabu 22.maijā sacīja, ka incidents ir loģisks iznākums tam, ka ilgstoši netika risinātas atsevišķas skolēnu uzvedības problēmas. "Skola varbūt pakļāvās agresīvu vecāku spiedienam, nonāca pat tik tālu, ka vecāki paši grasījās veikt izmeklēšanu skolā," raidījumam teica Rieksta-Riekstiņa, piebilstot, ka skolas vadība iesaistīja policiju tikai tad, kad jau bija jārisina notikušā sekas.

Rieksta-Riekstiņa arī uzsvēra, ka patlaban cietušajam puisītim svarīgi saņemt psiholoģisko palīdzību. Viņa norādīja, ka notikušais bērnam ir ārkārtīgi smaga trauma un psihologam būs jāiegulda daudz darba, lai bērns tiktu notikušajam pāri un varētu mierīgi aiziet uz skolu.

Arī Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veicis pārbaudi skolā. IKVD vadītāja Inita Juhņēviča sacīja, ka vēl notiek situācijas izvērtēšana, taču sākotnējie secinājumi liecina, ka šajā situācijā skola nav pārkāpusi normatīvos aktus. "Skola veda bērnu pie ārsta, nodrošināja pirmo palīdzību, bet mēs noteikti skolai uzdosim pilnveidot preventīvo darbu, lai mazinātu vardarbību un agresiju," sacīja Juhņēviča.

Tāpat secināts, ka skolā nav sociālā pedagoga, kas šajā gadījumā izrādījies liels trūkums. Lai arī skolā ir psihologs, viņa darba efektivitāte izrādījusies nepietiekama, jo vardarbība skolā ir un šis neesot vienīgais gadījums. Skolai situācijas risināšanā uzdos arī iesaistīt pašvaldību un tās sociālo dienestu.

Savukārt par agresīvo bērnu skola ziņojusi policijai, tādēļ IKVD cer, ka policija atbilstoši kompetencei pieņems arī lēmumu par šī bērna pārkāpumu. "No mūsu puses, mēs varam informēt, ka atbilstoši likumam par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem šādam bērnam kā galējais soda mērs ar tiesas lēmumu var tikt piemērota ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē," teica dienesta vadītāja.

IKVD ieteikšot pašvaldībai izvērtēt iespējas šim bērnam nodrošināt vismaz sociālās korekcijas programmu šajā vai kādā citā izglītības iestādē. "Pilnīgi viennozīmīgi šāds bērns nevar mācīties parastajā programmā kopā ar citiem bērniem, līdz ar to viņam ir nepieciešams meklēt citus risinājumus, lai viņš neapdraudētu citu bērnu drošību un veselību," uzsver Juhņēviča. Ja vecāki nesadarbojas, jautājuma risināšanā esot jāiesaista pašvaldība, kurai ir tiesības ar administratīvām metodēm piespiest vecākus sadarboties un pieņemt attiecīgus lēmumus.

Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (V) sacīja, ka skola ar konkrēto agresīvo skolēnu cīnoties jau trīs gadus un šo problēmu par grūti atrisināmu padara tas, ka vecāki nesadarbojas, un šādā situācijā arī likums neparedzot citādu rīcību. "Saistībā ar šo agresīvo piektklasnieku šis nebija pirmais incidents, un skolai ar viņu ir grūtības jau trīs gadu garumā. Pret viņu viss ir piemērots - ir runāts ar vecākiem, bet viņi aizstāv bērnu un nesadarbojas, ir izveidota sociālās korekcijas programma, skolēnam ir nozīmēts skolotāja palīgs, bet skolēns to vienkārši ignorē. Situācija ir tāda, ka visi likumā pieejamie līdzekļi ir izsmelti, un vairs nav risinājuma," pauda Libeks.

Tā kā agresīvā skolēna ģimene dzīvo Vecumnieku novadā, Jaunjelgavas novada pašvaldība par šīm problēmām ir informējusi arī Vecumnieku novada Bāriņtiesu. "To mēs varbūt varējām izdarīt arī agrāk, bet iepriekš nezinājām, ka vecāki nostāsies pret skolu un ka nespēsim šo problēmu atrisināt," piebilda Jaunjelgavas novada mērs.

"Tie ir meli, ka skola nebūtu likusies ne zinis. Skola pirmā sāka noskaidrot šā skolēna pārkāpumus. Skola arī bija tā, kas informēja policiju. Patlaban, kad policija sākusi izmeklēšanu, viņi lūdza skolu atturēties no paralēlām darbībām, atstājot šo lietu Valsts policijas kompetencē," pastāstīja Libeks.

Viņaprāt, šis gadījums izgaismo situāciju, ka normatīvajos aktos ir nepilnības, proti, kā risināt situācijas gadījumos, kad vecāki nesadarbojas. "Likums ir tikai bērnu pusē, un šāda agresīva bērna gadījumā likums mums nedod tiesības darīt ar to skolēnu neko. Viņam piemēroto programmu viņš ignorē, vecāki nostājušies pret skolu, un mums vairs neatliek nekādas citas likumīgas iespējas. Piemēram, likumā ir paredzēts, ka skolēnam jāievēro skolas kārtība un noteikumi, bet likumā nav atrunāts, kas notiek tad, ja viņš tos neievēro," pauda pašvaldības vadītājs. Viņš pauda cerību attiecībā uz policijas kompetenci un pilnvarām.

Jaunjelgavas vidusskolas direktori Laumu Mīlīgu aģentūrai LETA neizdevās sazvanīt, bet skolā informēja, ka direktorei ir tikšanās ar VP nepilngadīgo lietu inspektori.

Lai informētu skolu personālu, skolēnus un vecākus par rīcību šādos gadījumos, Labklājības ministrija (LM) otrdien, 28.maijā, rīkos preses konferenci. Pasākumā tiks pārrunāts arī Jaunjelgavas vidusskolā notikušais, informē LM.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece, Aizkraukles iecirknī tiek veikta pārbaude, lai lemtu jautājumu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu skolēnam, kurš Jaunjelgavas vidusskolā piekāvis pirmklasnieku.

VP tiek arī izvērtēta vecāku atbildība par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu. Tāpat policija noskaidro, vai no vardarbības skolā nav cietuši vēl citi bērni.

VP tiek gaidīts tiesu medicīniskās ekspertīzes atzinums par miesas bojājumu smaguma pakāpi, informēja Sietniece.

Kā iepriekš ziņoja TV3 raidījums Bez tabu, aptuveni pirms mēneša Jaunjelgavas vidusskolā kāds skolnieks nežēlīgi piekāvis pirmklasnieku skolas tualetē, mazo skolēnu turot aiz rokām, kamēr viņam sists pa kailu kājstarpi. Aizdomas krīt uz kādu piektklasnieku.

Raidījumā intervētie pauda bažas, ka lietas izmeklēšana vēl nav sākta. VP Zemgales reģiona pārvaldes kārtības policijas priekšnieks Gatis Strazdiņš raidījumam uzsvēra, ka izmeklēšana netiek novilcināta. Tomēr vietējie iedzīvotāji pauda aizdomas, ka, iespējams, vainīgā zēna tēvam esot draudzīgas attiecības ar policijas priekšniecību, bet nepilngadīgo lietu inspektore sasirgusi un pēc slimības devusies atvaļinājumā.

Cietušais zēns ārstējas mājās, viņam ir paaugstināta temperatūra, kā arī viņš jūtot sāpes. Savukārt agresīvais skolnieks turpina apmeklēt Jaunjelgavas vidusskolu, bet citu skolēnu vecāki ir nobažījušies par savu bērnu drošību un bērni baidoties iet uz tualeti, ziņoja Bez tabu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas