Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Joprojām daudz neskaidrību Durbes novadā mirušo jauniešu lietā

Lai gan Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvalde janvāra sākumā publiski pavēstīja, ka pērnajā rudenī Durbes novadā mirušo jauniešu nāves cēloņu noskaidrošanai ir nozīmēta papildu ķīmiskā ekspertīze, ekspertīžu biroja vadība apgalvo, ka šāds lēmums no policijas nav saņemts.

Šā gada 9.janvārī VP Kurzemes reģiona pārvaldes preses pārstāve Signe Šteinberga pastāstīja, ka no Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra (VTMEC) ir saņemts pirmais ekspertīzes atzinums. Tajā teikts, ka abu jauniešu nāves cēlonis nav saindēšanās ar alkoholu. Lai atbildētu uz jautājumu, ar ko tieši jaunieši saindējušies, ir nozīmēta papildu ķīmiskā ekspertīze, todien sacīja Šteinberga.

Viņa piebilda, ka arī papildu ekspertīzi veiks VTMEC. "Uz rezultātiem ceram drīzākajā laikā. Precīzu laiku drošības pēc neprognozēsim. Visi materiāli [ekspertīzes veikšanai] ir nosūtīti," 9.janvārī apgalvoja Šteinberga.

1.februārī aģentūra LETA vērsās VTMEC, lai uzzinātu, vai papildu ķīmiskā ekspertīze jau nav pabeigta. Tomēr VTMEC direktore Aija Mežsarga atbildēja: "VTMEC nav saņēmis ne no viena procesa virzītāja lēmumu par atkārtotu vai papildu ekspertīzes veikšanu jūsu minētajā lietā."

Šajā kriminālprocesā neskaidrības radīja arī kavēšanās ar pirmajiem ekspertīžu slēdzieniem. Lai gan VTMEC aģentūra LETA uzzināja, ka ekspertīžu slēdzieni sagatavoti un izmeklētājai pret parakstu izsniegti jau 2012.gada 6.novembrī, vēl līdz šā gada janvāra sākumam policija plašsaziņas līdzekļiem apgalvoja, ka minētos dokumentus nav saņēmusi.

Savukārt Durbes novadā mirušo puišu vecāki ir sašutuši par to, ka policijas izmeklētāji notikuma vietā vispār nav paņēmuši jauniešu ēstā ēdiena, vēmekļu un urīna paraugus, lai arī tos nosūtītu ekspertīzēm. Neesot veiktas pārbaudes veikalā, kurā jaunieši iegādājās divas vīna pudeles, kā arī neesot noskaidrots, kur pirkta brendija Belij aist pudele, uz kuras bija akcīzes nodokļa marka. Turklāt četrus mēnešus uz nopratināšanu netika izsaukts jaunietis, kurš atrada abus mirušos puišus.

Policijas Kurzemes reģiona pārvalde, pagājušajā nedēļā lūgta atbildēt uz vairākiem ar šo kriminālprocesu saistītiem jautājumiem, savas atbildes aģentūrai LETA aizvien nav sniegusi.

Apšaubot VP Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonu profesionalitāti un uzskatot, ka izmeklēšana tiek nepamatoti novilcināta, mirušo jaunieši vecāki janvāra beigās nosūtījuši sūdzību ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga apstiprināja, ka minētā sūdzība ir saņemta, taču tā pēc piekritības pārsūtīta Liepājas prokuratūrai.

Kā ziņots, pagājušā gada 9.septembra vakarā Durbes novada Tadaiķu pagasta Lieģos, Celtnieku ielā, Liepājas Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi konstatēja 1987.gadā un 1988.gadā dzimušu jauniešu nāvi. Abi bija lietojuši alkoholiskos dzērienus un ēduši dažādas uzkodas. Vardarbīgas nāves pazīmju viņiem nebija. Tuvinieki aģentūrai LETA pastāstīja, ka puiši 8.septembra pēcpusdienā izdzēruši pāris alus, bet vakarā un naktī divatā iztukšojuši vienu pudeli vīna un puslitra pudeli Belij aist brendija. Vienu no jauniešiem 9.septembra pēcpusdienā vēl izdevies sazvanīt, un viņš sacījis, ka jūtas slikti.

VP par jauniešu nāvi sāka kriminālprocesu un noteica ekspertīzes. Pagāja vairāki mēneši, bet policija apgalvoja, ka ekspertīžu slēdzieni vēl nav saņemti. "Komentēt, kādēļ no Tieslietu ministrijas (TM) pakļautībā esošā ekspertīzes centra vēl nav saņemts ekspertīzes slēdziens, nav mūsu kompetencē," 7.janvārī norādīja VP Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Šteinberga.

Tikmēr aģentūra LETA noskaidroja, ka ekspertīzes policija bija uzdevusi veikt nevis TM padotībā esošajam Valsts tiesu ekspertīžu birojam (VTEB), bet gan Veselības ministrijas padotībā esošajam VTMEC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas