Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jūras spēki organizē starptautiskās militārās mācības Open Spirit 2023

No 12. līdz 25. maijam Baltijas jūras Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiek starptautiskās militārās mācības Open Spirit 2023, informē Jūras spēki.

Mācībās piedalās Latvijas Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda un Mīnu karadarbības taktiskā atbalsta centra karavīri, kurus atbalstīs Patruļkuģu eskadras kuģis KA-14 “Astra”. Vienlaikus Baltijas valstu jūras eskadras (Baltic Naval Squadron, BALTRON) sastāvā mācībās piedalīsies arī štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”.

Mācību “Open Spirit 2023” mērķis ir attīrīt Baltijas jūras kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no iepriekšējiem pasaules kariem palikušajiem sprādzienbīstamajiem objektiem, kā arī pilnveidot mācību dalībnieku zināšanas un iemaņas sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanā.

Mācībās kopā piedalīsies 10 kuģi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (Standing NATO Mine Counter Measures Group One, SNMCMG1), kā arī astoņas ūdenslīdēju un zemūdens robotu operatoru komandas no Latvijas, Lietuvas, Beļģijas, Lielbritānijas, Amerikas Savienotām Valstīm un Igaunijas.

“Open Spirit” ir ikgadējas starptautiskās militārās mācības, kas rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm.

Šogad mācību laikā BALTRON komandēs Latvijas Jūras spēku kuģi A-53 “Virsaitis”, Lietuvas Jūras spēku kuģi “Skalvis”,  Igaunijas Jūras spēku kuģi “Ugandi”, kā arī  Vācijas Jūras spēku kuģi “Homburg”.

Baltijas valstu jūras eskadras mērķis ir nodrošināt Baltijas valstu jūras spēku mīnu meklēšanas kuģu pastāvīgu gatavību piedalīties uzdevumu veikšanā gan nacionālā līmenī, gan NATO Reaģēšanas spēku (NATO Response force)  operācijās.

BALTRON ir viens no ilgstošākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem, kas tiek īstenots kopš 1998.gada augusta. Šī sadarbības formāta mērķis ir nodrošināt pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera laikā un krīzes apstākļos. BALTRON pirmais komandieris bija jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis no Latvijas Jūras spēkiem.

SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki, spējot nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. NATO pastāvīgo jūras spēku grupu uzdevums ir nodrošināt aliansi ar pastāvīgām jūrā esošām operāciju spējām, esot gatavībā veikt misijas miera un krīzes laikā.

SNMCMG1 un SNMCMG2 ir daudznacionālas vienības, kas izveidotas mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai. Abas daudznacionālās jūras vienības NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj veikt pretmīnu darbību jūrā atbilstoši aliansē paredzētajam ātrās gatavības laikam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas