Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Jūrmalas dome lūgs Saeimu pārskatīt NĪN likmi zemei

Jūrmalas pilsētas dome pirmdien ārkārtas sēdē vienojusies lūgt Saeimas deputātus pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi zemei, izvērtēt iespēju konceptuāli mainīt NĪN bāzi un veikt citas izmaiņas, pavēstīja domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inese Auniņa.

Viņa informēja, ka domes deputāti izvērtējuši Ministru kabineta noteikumus par kadastrālo vērtību bāzi 2011.gadam un likumu par NĪN un konstatējusi vairākas problēmas. Lai pilnveidotu NĪN politiku un novērstu būtisku nodokļa sloga palielināšanos iedzīvotājiem un uzņēmējiem, pašvaldība lūdz Saeimu veikt vairākas izmaiņas.

Runājot par NĪN sloga palielināšanos iedzīvotājiem, dome konstatējusi, ka zemes kadastrālās vērtības dzīvojamās apbūves zemei valstī ir nesamērīgas, to atšķirības dažādās apdzīvotās vietās pārsniedz 1000 reižu, kā arī likums par NĪN no 2011.gada vairs neparedz nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu.

Iepriekš, lai aizsargātu iedzīvotājus no nesamērīgas NĪN sloga palielināšanās, likumā bija noteikts, ka pēc nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma atcelšanas nodokļa likme ir samazināma līdz 0,4% no kadastrālās vērtības. Tāpat likumā izdarīti grozījumi, ar kuriem būtiski - no 0,4% līdz 1,5% - ir palielināta pēc nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma atcelšanas piemērojamā nodokļa likme par zemi.

"Šāda nodokļa likmes palielināšana no 2011.gada var izraisīt ļoti būtiska mājsaimniecību skaita nespēju samaksāt nekustamā īpašuma nodokli," atzina domē.

Lai novērstu nesamērīgu NĪN palielinājumu iedzīvotājiem, Jūrmalas pilsētas dome lūdz Saeimu pārskatīt nodokļa likmi par zemi, līdz 2012.gadam noteikt nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu dzīvojamo māju apbūves zemei 5% apmērā, kā arī līdz nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu piemērošanas atcelšanai izvērtēt iespēju konceptuāli mainīt NĪN bāzi. Tāpat būtu jānoteic, ka NĪN ieņēmumi netiek ņemti vērā, nosakot nodokļa prognozi, kuru izmanto, aprēķinot pašvaldību iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā un izmaksas no tā.

Savukārt NĪN politikas pilnveidošanai, lai novērstu nodokļa sloga palielināšanos uzņēmējdarbībai, Jūrmalas pašvaldība rosina arī saglabāt likuma par NĪN pārējas noteikumos noteiktos nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumus vismaz līdz 2015.gadam.

Domē skaidroja, ka arī kadastrālās vērtības darījumu iestāžu un komerciālai apbūvei zemei valstī ir nesamērīgas un to atšķirības dažādās apdzīvotās vietās pārsniedz 1000 reižu, un likums par NĪN no 2011.gada vairs neparedz nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu.

Tāpat, lai aizsargātu nodokļu maksātājus no nesamērīgas NĪN sloga palielināšanās, likumā par NĪN bija noteikts, ka pēc nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma atcelšanas nodokļa likme ir samazināma līdz 0,4% no kadastrālās vērtības, bet pērnā gada decembrī likums tika grozīts, būtiski - no 0,4% līdz 1,5% - palielinot pēc nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma atcelšanas piemērojamā nodokļa likmi darījumu iestāžu un komerciālai apbūvei, inženierbūvēm un zemei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas