Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā glābiņu gaida vakcināciju

Ilgstošas sociālās aprūpes centru (SAC) klienti savus tuviniekus nav sastapuši kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, jo karantīna bija viens no galvenajiem aizsardzības veidiem no vīrusa infekcijas. Lai gan labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) žurnālistiem vakar norādīja, ka situācija ir stabilizējusies un kopš decembra beigām saslimušo īpatsvars samazinājies no 13,4% līdz 10,4%, tomēr ar Covid-19 inficēto skaits SAC joprojām ir ļoti augsts. Slimības izplatības otrajā vilnī no kopumā 184 valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centriem vīruss konstatēts 80 iestādēs un daudzās izplatījies nekontrolēti. "Jāiztur vēl trīs nedēļas, līdz varēsim uzsākt vakcināciju. Tikmēr darbiniekiem katru dienu jāveic pieejamie laboratorijas vai ātrie testi," mierināja ministre.

Sadarbojoties Labklājības, Veselības, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, izstrādāts koordinētās rīcības plāns, kas paredz pasākumu kopumu infekcijas izplatības kontrolei. Kopumā plānā paredzēti septiņi rīcības virzieni, un viens no tiem paredz, ka drīzumā notiks visu darbinieku un klientu regulāra testēšana ar ātrajiem Covid-19 antivielu testiem. Līdz šim valsts SAC darbiniekiem veica siekalu testus divas reizes nedēļā, bet, lai ko līdzīgu veiktu pašvaldību iestādēs, patlaban tiek veikts eksprestestu iepirkums sadarbībā ar Aizsardzības ministriju.  


Pievērsīs lielāku uzmanību

Labklājības ministrijai (LM) dati par inficēto skaitu savlaicīgi bija zināmi par valsts sociālās aprūpes centriem, bet par pašvaldību SAC tie apkopoti tikai reizi mēnesī. Petraviča nolēmusi, ka attieksme jāmaina, un turpmāk sola interesēties katru dienu. LM valsts sekretārs Ingus Alliks atzīst, ka sākotnēji lielāka uzmanība pievērsta tikai valsts sociālās aprūpes centriem. Tagad nācies secināt, ka pašvaldības nav līdz galam izpratušas, ko ministrija vēlējusies vēstīt gan par nepieciešamajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem, gan individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, gan darbinieku piemaksām. "Pievērsīsim daudz lielāku uzmanību pašvaldību un privātajiem sociālās aprūpes centriem. Pagājušajā nedēļā nolēmām segt 50 procentus no izmaksām individuālās aizsardzības līdzekļu iegādei, kā arī piemaksām," uzsver Alliks.

Tāpat esot izveidota efektīvāka informācijas sistēmas aprite – iestādēs būs viena kontaktpersona, kas regulāri apkopos jaunāko informāciju, uzraudzīs epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu un informēs par neatrisināmām problēmsituācijām. Izveidots arī e-pasts [email protected], kur var informēt par dažādiem gadījumiem sociālās aprūpes centros. 

Lai motivētu darbiniekus iesaistīties ar Covid-19 inficēto klientu aprūpē, novembrī LM sagatavojusi priekšlikumus par piemaksām SAC darbiniekiem un tagad plāno piemaksāt arī pansionātu mediķiem, kuri veic testēšanu. 19. janvārī saņemti 1024 iesniegumi, un darbiniekiem kompensācijās izmaksāts 231 tūkstotis eiro. Valsts SAC darbinieki saņēmuši piemaksas par darbu paaugstināta riska apstākļos, bet pašvaldību iestādēs strādājošajiem valsts kompensē 50% no paredzētajām piemaksām.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres vietniece veselības politikas jautājumos Līga Šerna uzskata, ka krīzes situāciju var uzlabot, ja visi iesaistītie atbildīgi izturas gan pret savu, gan līdzcilvēku veselību, ka svarīgi ir īstenot jau izstrādātās rekomendācijas. Viņa stāsta, ka tiks piedāvāti arī jauni rīcības algoritmi, kuru ieviešanu uzraudzīs Veselības inspekcija. "Visiem aprūpes centru darbiniekiem un klientiem bez izvēles iespējām ir jāveic skrīnings, jāvēro simptomu parādīšanās, lai ātri identificētu un izolētu jebkuru personu ar akūtām elpošanas ceļu slimībām vai drudzi. Ja ar Covid-19 inficējies pacients atgriežas no stacionāra, ir jāveic atkārtots tests, kā arī jāorganizē pašizolācijas iespējas," skaidro VM pārstāve.

Labklājības ministre gan secina, ka daudzos centros telpu plānojums neļauj nodrošināt visus drošības pasākumus – sasirgušo izolāciju u. tml. Tāpēc tuvāko gadu laikā plānots 150 iestādes pārveidot un pielāgot epidemioloģiskās situācijas apdraudējumam, bet īpaši senioriem piecas iestādes izveidot no jauna.


Cer uz vakcināciju

Uzreiz pēc ārstniecības personu vakcinācijas un tiklīdz būs pieejamas vakcīnas, potēt pret Covid-19 sāks SAC klientus un darbiniekus. VM informē, ka atbilstoši vakcīnu piegāžu prognozēm SAC vakcinēšanai pret Covid-19 jābūt gataviem februāra sākumā. Tas nozīmē, ka nekavējoties jāizveido precīzi vakcinējamo personu saraksti, lai brīdī, kad vakcīna būs pieejama Latvijā, nekavējoties varētu sākt klientu un darbinieku vakcināciju. Tāpat veselības nozare ir apzinājusi vakcinācijas pakalpojumu sniedzējus, kas nodrošinās vakcināciju. SAC uzdevums šajā procesā būšot aktīvi sadarboties ar vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem un izpildīt to prasības, piemēram, telpu iekārtošanā, plūsmu organizēšanā.

LM lēš, ka vakcinācija SAC notiks sekmīgi, jo tai esot piekrituši 90% aptaujāto. Ja klientiem ir smagas veselības problēmas, par vakcināciju konsultēs ģimenes ārsts, bet par personām, kurām atņemta rīcības spēja, izlems aizgādņi. Ar šaubīgajiem un neizlēmīgajiem ieteiks runāt radiniekiem.

Pakalpojumu sniegs izbraukuma brigādes. Poti varēs saņemt arī tuvākajos vakcinācijas kabinetos. Šerna Dienai stāsta, ka vakcinēs visus SAC klientus, nedalot viņus pa vecumu grupām. Jāņem vērā, ka ir nosacījumi, kad var vakcinēt, piemēram, trīs mēnešus pēc pārslimošanas, četras nedēļas pēc pirmā Covid-19 pozitīvā testa rezultāta. "Nosacījumi ir paredzēti, veidojot sarakstus, bet arī turpmāk notiks sadarbība ar aprūpes centriem, lai zinātu, kurus var vakcinēt," norāda Šerna.

Rīcības plāns Covid-19 izplatības ierobežošanai SAC vēl jāskata valdībā. Šāda plāna izstrādi pagājušajā nedēļā pieprasīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), kurš arī lūdzis Valsts kontroli pārbaudīt, vai LM ir izdarījusi visu iespējamo Covid-19 izplatības ierobežošanā sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas