Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kalnmeiers ne apstiprina, ne noliedz, vai Meroni izsaimniekojis glabāšanā nodoto mantu

Pašlaik nav pamata uzskatīt, ka Šveices advokātam Rūdolfam Meroni (attēlā) uz krimināllietas iztiesāšanas laiku glabāšanā nodotā Aivara Lemberga iespējamā manta būtu izsaimniekota, bet nevaru arī apgalvot, ka viss ir pilnīgā kārtībā, jo manā rīcībā nav tādas informācijas, šorīt intervijā LTV Rīta panorāmā izteicās ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka Lemberga lieta pašlaik ir tiesā, līdz ar to tieši tiesa uzrauga konkrēto jautājumu. Par arestētās mantas stāvokli ne reizi vien tiesā tikušas izteiktas šaubas, tāpēc tiesa vairākkārt šo jautājumu vērtējusi un Meroni nav ticis nomainīts.

Kalnmeiers gan atzina, ka Valsts policijā pašlaik ir kriminālprocess, kurā vērtē, vai nav notikusi mantas piesavināšanās, un citi iespējamie noziegumi.

Kā iepriekš noskaidroja aģentūra LETA, kopš 2018. gada otrās puses Valsts policijā (VP) tiek izmeklēta kāda Ventspils uzņēmuma finanšu līdzekļu iespējama piesavināšanās un piesavināto līdzekļu legalizācija, taču tolaik netika apstiprināta publiski izskanējusī informācija, ka lietā aizdomās turētā statusā ir uzņēmējs, Šveices advokāts Rudolfs Meroni.

Laikraksts Diena tolaik vēstīja, ka, "saņemot iesniegumu un apjomīgus materiālus saistībā ar Lembergu ģimenes arestētās mantas glabātāja Meroni darbību, Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP) jūlija vidū ir sākusi kriminālprocesu par piesavināšanos un naudas atmazgāšanu lielos apmēros, bet septembra beigās ONAP piemērojusi Meroni aizdomās turētā statusu".

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA, komentējot Dienas publikāciju, norādīja, ka saistībā ar to policija var apstiprināt vienīgi, ka "ONAP lietvedībā patlaban ir kriminālprocess par kādas juridiskas personas finanšu līdzekļu iespējamu piesavināšanos un iespējamu piesavināto līdzekļu legalizāciju". 2018. gada oktobrī šajā izmeklēšanā aizdomās turēto personu nebija, apstiprināja VP preses pārstāve.

Arī Meroni advokāte Benita Balana aģentūrai LETA apliecināja, ka saskaņā ar VP viņai sniegto informāciju kriminālprocesā nav pieņemts lēmums par Meroni atzīšanu par aizdomās turēto. Tāpat ne viņai, ne Meroni nav informācijas, ka Meroni šajā kriminālprocesā būtu piemērots jebkāds cits statuss.

Žurnālista Anša Pūpola filmā par Meroni Ietekmētājs bija teikts, ka Meroni lielākos ienākumus veido īpašumi Ventspils uzņēmumos Ventbunkers, Latvijas naftas tranzīts, Kālija parks un Tirdzniecības osta. Ventbunkera 2017. gada peļņa ir gandrīz deviņi miljoni eiro. Pie Ventspils tranzītuzņēmumu īpašumiem Meroni ticis 2018. gadā un policija pārbaudot, vai akciju iegādei nav ņemti paši Ventbunkera līdzekļi. ONAP 1.nodaļas priekšnieks Raitis Kalnačs filmā tika apstiprinājis, ka policijā sākts kriminālprocess par iespējamu piesavināšanos un iespējamu piesavināto līdzekļu legalizāciju, un lietā iesaistīts kāds Ventspils uzņēmums.

LTV raidījums de facto 2018. gada oktobrī vēstīja, ka Meroni, kurš savulaik bijis smagos noziegumos apsūdzētā Lemberga sabiedrotais un kuram tagad prokuratūra uzticējusi glabāt, iespējams, Lemberga ģimenei piederošo mantu, varētu būt kļuvis par vienīgo noteicēju lielākajās Ventspils tranzīta kompānijās. 2019. gada februārī laikraksts Diena ziņoja, ka Ventbunkera nonākšanu Meroni kontrolē apliecina tas, ka par Ventbunkers vienīgo patiesā labuma guvēju ir kļuvusi Austrijas pilsone Ursula Haranda (Ursula Harrand), kura publiski tiek dēvēta par advokāta grāmatvedi.

Arī LTV vēstīja, ka Meroni darbošanās likumību pārbauda Valsts policija, izmeklējot kriminālprocesu par iespējamu piesavināšanos un noziedzīgas naudas legalizāciju. "Mums ir uzsākts process par iespējamu līdzekļu piesavināšanos un iespējamu tālāku legalizāciju, ko mēs arī pārbaudām," tolaik tika teicis Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Kalnačs.

Meroni, kurš savulaik sniedza liecības pret Lembergu kā slēptu īpašnieku Ventspils uzņēmumos, bija ieguvis no prokuratūras tiesības glabāt arestētos aktīvus. Tās bija, piemēram, 2/7 daļas Ventspils tranzīta biznesa vadošajā uzņēmumā Ventbunkers, taču de facto redzētie dokumenti vedinot domāt, ka Meroni vairs nav tikai neitrāls arestētās mantas pārraugs, jo ar viņu saistītām kompānijām varētu piederēt atlikušās 5/7 daļas no Ventbunkera. Kā norāda raidījums, tas secināms no uzņēmumu reģistriem, gadu pārskatiem, paša Meroni reiz sniegtajām liecībām Londonas tiesā, kā arī noplūdušām e-pasta sarakstēm, darbinieku pierakstiem un citiem dokumentiem.

Meroni vadībā 2015. gadā Ventbunkers pārdeva tam piederošās Ventspils naftas (VN) akcijas starptautiskai kompānijai Vitol par 80 miljoniem eiro. Lai gan cena bija augstāka nekā ilgstoši biržā, izskanēja kritika, ka akcijas ir vēl vērtīgākas.

Top komentāri

Tereza Mendoza
T
Kurš man izskaidros, 1) kāpēc mantu nevarēja glabāt valsts un 2) kāpēc izvēlējās tieši šo kungu, bet nevis kādu citu kungu no Zemes iedzīvotājiem?
Jautājums
J
Kādēļ arestētā manta nodota "glabāšanā" odiozam ārzemju advokātam un nevis LV prokuratūrai!?
zvirbulēns
z
Jā, Kalnmeijer, varbūt i labi būs, ka Bordāns Tevi noliks uz apsūdzētā sola!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas