Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kangeris: Čekas maisos varētu būt 583 radošās inteliģences pārstāvju uzvārdi

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkā jeb tā dēvētajos čekas maisos varētu būt 583 kartītes ar inteliģences pārstāvju uzvārdiem. Tā, atsaucoties uz bijušo Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītāju Induli Zālīti, pieļauj VDK dokumentu izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris, trešdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

“Vienmēr jau, kad ir diskusijas par maisu atvēršanu, parādās šis te jautājums - sabiedrībā būs trieciens, redzēs prominentus vārdus, šķels sabiedrību, radīsies viļņošanās un tamlīdzīgi. Ja ir tik daudz inteliģences pārstāvju, tādas reakcijas varētu radīt. Man vienā intervijā arī jautāja - ja tagad zinās, ka virsdiriģents nākamajos Dziesmu svētkos ir bijis [maisos], vai koris sekos, vai nē," saka Kangeris.

Tieši radošās inteliģences pārstāvju vervēšanā čeka darbojās īpaši aktīvi. Ekspolitiķis un bijušais VDK darbinieks Juris Bojārs pat savulaik izteicies - ja atvērs “čekas maisus”, tad latviešiem būs jāmaina savas svētbildes. Tomēr ceturtdaļgadsimtu pēc PSRS sabrukuma savu sadarbību ar čeku publiski Latvijā atzinuši tikai trīs cilvēki - bijušais ārlietu ministrs Georgs Andrejevs, bijušais Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis un šodien intervijā laikrakstam Neatkarīgā arī dzejnieks Jānis Rokpelnis.

Vienlaikus ir bijuši 298 tiesu procesi par personu iespējamu sadarbību ar VDK. Tomēr vairumā gadījumu tiesa atzinusi, ka sadarbības faktam pierādījumu nepietiek, stāsta VDK dokumentu izpētes komisijas loceklis, tiesnesis Juris Stukāns. “Visās tajās 300 lietās tiesa ir atzinusi, ka kartītes esamība nevar būt par pamatu atzīt sadarbības faktu. Vienkārši nav izdevies pierādīt sadarbības faktu, jo lietas materiāli ir aizvesti uz Maskavu," saka Stukāns.

Stukāns norāda, ka sadarbību ar VDK tiesā izdevies pierādīt tikai par deviņām personām, tai skaitā par septiņiem čekas ziņotājiem. Zināmākais no viņiem ir savulaik par partijas Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pelēko kardinālu dēvētais uzņēmējs Normunds Lakučs. 2006. gadā tiesa galīgajā instancē nosprieda, ka Lakučs ir bijis VDK informators.

Tikmēr Rokpelnis atklātā intervijā laikrakstam Neatkarīgā atzīt, ka astoņdesmito gadu vidū VDK viņu savervēja kā ziņotāju ar segvārdu “Miķelis”. "Man nepatīk sevi tā saukt, bet es biju stukačs. [...] Es pat nezinu, vai mana kartīte atrodas tajos [čekas] maisos. Es sevi atmaskoju tāpēc, ka mani ēd sirdsapziņa." Dzejnieks stāsta, ka čeka vervēja tos, kuru vājības varēja izmantot. Būdams ziņotājs, Rokpelnis neesot cilvēkus nodevis vai veicis provokācijas, viņš savam vervētājam ziņojis par inteliģences noskaņojumu.

Top komentāri

ļuļa
ļ
sūds par radošo inteliģenci, daudziem no viņiem tur bija lietas, ja viņi brauca uz ārzemēm. un īpašu skādi viņi nodarīt nevar. nu ko šodien var nodarīt ex-žūpa rokpelnis? neko. mani interesē, lūdzu, cik politiķu ir maisos. par godmani viss skaidrs, bet lūdzu pārējo sarakstu. jo viņi ir reāli kaitnieki šodien, tie ir cilvēki, kas izzog valsti un ļoti labi prot to piesegt. jautājums, kā interesēs. un mani māc aizdomas, ka nav bijušo čekistu, ka visi viņi ir apzināti kaitnieki.
kolaborantu maisi
k
Ļoti radošā. Ļoti inteliģence. Pasaulē to sauc par kolaboracionismu.
auditors
a
es par to nekad neesu šaubījies visi mūsu intebeņķi , pēķšņi radās perestroikas priekšgālā , un kad pilsoniskā savienība sāka vākt parakstus par jauna politiska spēka radīšanu , tad pēkšņi čekisti apjēdza , ka nebūs labi un momentā uzrāva tautas fronti , kurā sadzina visus intelbeņķus , lai tauta skrietu šiem pakaļ , tādiem ka kalnitie dīvāns , sērija pazīstamu mākslinieku , muzikantu , juristu un citi nelieši kuri visi bija kādžībi kartīšu kartotēkā, tikuši pie varas , kartiņas sastūķēja kulē , kuru atvēršanu padarīja par tabu, vvf to padarīja par neatveramu uz 35 gadiem , toties lkp funkcionāri ar savu kalabracionistu baru radīja partijas un tikuši pie varas , sāka Latvijas izlaupīšanu uz nebēdu, piemirsu Latvijas krievus , kuriem tāpat bija intelbeņķi, tācu būdami mazākumā pie lieliem kumosiem netika , arī valsts pārvaldīšanā, tika no siles atgrūsti un tā radā interfronte , no kuras tagad sataisītas krievu partijas , kuras konzekventi raujās pie varas , valstī protams netiek ,
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas