Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Katrs piektais iedzīvotājs ir iepazinies ar atbildīgas aizņemšanās pamatprincipiem

Ar atbildīgas aizņemšanās pamatprincipiem vismaz vienu reizi ir iepazinies katrs piektais jeb aptuveni 395 000 Latvijas iedzīvotāju, secināts, analizējot sociālās kampaņas _Aizņemies prātīgi! _sasniegtās auditorijas datus, portālu Diena.lv informēja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija.

Savukārt ekonomiski aktīvajā grupā, vecumā no 20 līdz 55 gadiem, sasniegti 40% auditorijas, norāda kampaņas īstenotāji. Kampaņu īstenoja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija sadarbībā ar informatīvo atbalstītāju Patērētāju tiesību aizsardzības centru.

"Izglītojošas kampaņas ir tikai viens no instrumentiem, lai Latvijā veicinātu atbildīgas un pārdomātas aizņemšanās kultūras veidošanos. Tomēr uzskatām, ka daudz lielāka uzmanība būtu jāpievērš mācību saturam skolās, lai jauniešiem vēl pirms pirmo ienākumu gūšanas būtu pamatzināšanas un pamatprasmes personīgo finanšu plānošanas jautājumos," skaidro Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane, aicinot apsvērt iespēju atjaunot ekonomikas stundas kā obligātu mācību priekšmetu.

Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa uzsver: "Ar normatīvo aktu regulējumu mēs varam veidot vidi, lai kredītdevēji īstenotu godprātīgu kreditēšanas praksi, pie kā nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem vēl jāstrādā. Tomēr īpaši būtiska ir arī kredītņēmēju zināšanu uzlabošana, lai patērētāji būtu izglītoti par pakalpojuma būtību un skaidri apzinātos savas saistības. Arī nākotnē esam gatavi atbalstīt un veicināt patērētāju izglītošanas pasākumus finanšu pakalpojumu jomā."

Pirms lēmuma pieņemšanas par aizņemšanos, kredītņēmēji tiek aicināti izvērtēt, vai noteiktajā laikā aizdevumu varēs atdot, kā arī pārliecināties, lai kredīta maksājumi nepārsniegtu 40% no ikmēneša ienākumiem. Tāpat tiek aicināts aizņemties tieši tik daudz, cik nepieciešams.

Kampaņas autori aicina kredītņēmējus padomāt divreiz, ja īstermiņa kredīti tiek ņemti, lai segtu citas saistības, piemēram, lai veiktu hipotekārā kredīta maksājumu. Tāpat īstermiņa kredīti nav piemēroti ilgtermiņa finanšu problēmu risināšanai. Kampaņas ietvaros tika uzsvērts, ka nebanku kredītus nav ieteicams izmantot neapdomīgu tēriņu veikšanai.

Jau iepriekš ziņots, ka divu nedēļu garumā ar televīzijas klipu un drukātās reklāmas starpniecību tika veikta kredītņemēju izglītošana par atbildīgas aizņemšanās pamatprincipiem. Tāpat kampaņas ietvaros tika izdalīti 10 000 bukleti, skaidrojot to, kādos gadījumos īstermiņa kredīti ir piemērots finanšu instruments un kādos gadījumos tos labāk neizmantot. Arī turpmāk Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija sadarbosies ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru kredītņēmēju izglītošanai par atbildīgu aizņemšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas