Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Kažoka: Zatlera auto konkursa prasības – aizdomīgi detalizētas

Bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vajadzībām izsludinātais konkurss automašīnas iegādei šķiet aizdomīgi detalizēts un aktualizē jautājumu, vai budžeta taupības apstākļos bijušajām amatpersonām jānodrošina tādi luksus priekšmeti, ko nevar atļauties pat vidēji turīgs valsts iedzīvotājs.

Kā liecina Dienas rīcībā esošā informācija, V.Zatlera vajadzībām izsludinātajā automašīnas konkursā tiek meklēts luksus klases pilnpiedziņas automobilis, kuram jābūt limuzīna pagarinātai versijai ar četrām durvīm, ar 3900 – 5500 cm3 benzīna dzinēju un ksenona tuvo un tālo gaismas priekšējiem lukturiem. Tāpat auto jābūt dalītai klimata kontrolei un audio sistēmai ar skaļruņiem priekšā un aizmugurē. Nolikumā izvirzītas arī visai specifiskas prasības attiecībā uz auto izskatu – mašīnai jābūt melnā metāliskā krāsā ar brūnu ādas salona apdari, salonā jābūt izmantotiem arī koka apdares dekoriem.

Dienai norāda Sabiedriskās politikas centra Providus pārstāve Iveta Kažoka, konkursa nolikums rada iespaidu, ka "specifikācija ir aizdomīgi detalizēta". Proti, pārāk precīza esot prasība, piemēram, par brūnu ādas salonu. "Jautājums, kāpēc tieši šādi kritēriji ir izvirzīti, vai arī izvirzot mazāk kritērijus varbūt auto būtu pieejams par mazākām cenām," vaicā I.Kažoka.

Arī kāds aptaujātais autojomas speciālists, nevēloties atklāt savu vārdu, Dienai norādīja, ka brūni ādas saloni raksturīgi Vācijā ražotajām automašīnām.

Lai arī konkursa izsludinātājs – Aizsardzības ministrija - cer, ka minētā auto cena nepārsniegs 87,7 tūkstošus latu, pēc Dienas aptaujas rezultātiem, vidēji šāda tipa automašīnas pieejamas par 60 – 80 tūkstošiem latu. Aptaujājot luksus klases auto pārdevējus, Diena pārliecinājās, ka šobrīd tirgū šīm prasībām atbilst Mercedes Benz S 500 4M BE L un Audi A8 spēkrati. I.Kažoka norāda, ka pirmais iespaids par šādu cenu – tā esot pārmērīga.

Kā liecina Volkswagen izplatītāja Moller Auto Latvia Ltd. pārdevēju sniegtā informācija, šis auto ražotājs konkursā nevar piedalīties, jo Volkswagen nav konkursa nolikumā aprakstītā dzinēja tipa. Tāpat arī Lexus izplatītāja – uzņēmuma Amserv Motors pārstāvis Ingus Seļezņevs informēja, ka Lexus Elite sērijas 600 hibrīds varētu startēt konkursā, taču tam nav minētās nakts redzamības nodrošinājuma, turklāt tipiski Lexus tiek piedāvāti ar salonu melnā, pelēkā un bēšā krāsā.

Mercedes Benz S 500 4M BE L auto bāzes modelis pirms nodokļu nomaksas ir pieejams par 78,7 tūkstošiem latu, informēja uzņēmumā Domenikss. Tāpat uzņēmumā pavēstīja, ka brūnas krāsas salons būtu pieejams tikai uz pasūtījumu, atsevišķi pasūtāmas arī ksenona gaismas lukturi. Savukārt Audi A8 melnā krāsā ar brūnu salonu no uzņēmuma Moller Auto Latvia Ltd. var iegādāties sākot ar 63 tūkstošiem latu, Dienu informēja uzņēmuma konsultants Jānis Selegins.

"Šeit ir plašs jautājums – vai būtu jāpieļauj iespēja pirkt nepamatoti dārgus auto, ja var tās pašas funkcijas nodrošināt ar lētāku auto," Dienai norāda Sabiedriskās politikas centra Providus pārstāve I.Kažoka. Sabiedrībai jāuzdod arī jautājums, "kas tas ir par sabiedrisko labumu, ko bijušais prezidents dod, pārvietojoties ar divreiz vai trīsreiz dārgāku auto," vaicā I.Kažoka. Viņa norāda, ka Skandināvijā politiķi cenšas nepaust savu statusu ar lietām, ko nevar atļauties vidēji turīgi valsts iedzīvotāji. "Latvijā ir bijis ilgus laikus pārmērīguma kults," atzīst I.Kažoka, norādot, ka aktuāls būtu jautājums, vai "šādu auto iepirkšanu jāpiesaista dzīves līmeņa rādītājiem".

Dienu informēja AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis, valsts nodrošina bijušajiem prezidentiem gan pārvietošanās līdzekļus, gan arī zināmu laiku apsardzi. Patlaban bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pārvietojas ar viņas prezidentūras laikā iegādātu Mercedes S 500 automašīnu, savukārt Guntis Ulmanis pārvietojas ar Audi A 8, ko īrē Valsts prezidenta kanceleja. Ar V.Zatlera vajadzībām iegādātu auto bijušais prezidents tiks pārvadāts līdz automašīnas lietošanas termiņa beigām, bet pēc tam spēkratu izmantošot reprezentācijas vajadzībām, pārvadājot arī citu valstu amatpersonas, sacīja A.Rikveilis.

Ar BMW izplatītājiem Latvijā Dienai neizdevās sazināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas