Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kempmayer bumerangs ir atgriezies

Laikā, kad komerctelevīziju bizness jau tā cieš zaudējumus, televīzijas bosu cīņa par 650 tūkstošiem latu, kas tiem jāmaksā par atrašanos Lattelecom digitālās televīzijas bezmaksas apraidē, kļūst arvien agresīvāka. Izskan draudi gan nepārraidīt ziņas, gan pamest bezmaksas apraidi, gan arī citas prasības, un, iespējams, galu galā valsts pusei šī spriedze kaut kādā veidā būs jāmazina.

Zīmīgi, ka visa šī tarifu konflikta sakne, iespējams, meklējama savulaik sasteigtā un pārmaksātā ciparu televīzijas ieviešanas konkursā, ko secinājusi Valsts kontrole. Vēl jo paradoksālāk ir tas, ka patlaban cietēju vidū ir arī kompānija LNT ar bosu Andreju Ēķi priekšgalā, kurš vēl pavisam nesen atradās otrā ierakumu pusē. Tieši viņam varētu būt bijis izdevīgi, ka Lattelecom izmanto digitālgeitas kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma Kempmayer Media Latvia (KML) tehniku.

«Stādieties priekšā, komerctelevīzijas ir strādājušas trīs gadus ar ievērojamiem zaudējumiem. Kā jau biznesā, te kaut kas ir jāmaina,» sarunā ar Dienu norāda A. Ēķis. Viņš un TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena ir galvenie karotāji. Piedāvātie kompromisi no viņu puses ir vairāki - apraides maksas samazināšana, nacionālā pasūtījuma iegūšana 15% apmērā, kas nozīmē, ka komerckanāliem tiek valsts budžeta līdzekļi, vai arī tiesības saņemt atlīdzību no kabeļoperatoriem par atrašanos maksas paketēs, kā arī piedāvājums - lai sabiedriskā televīzija iziet no reklāmas tirgus. Pagaidām neviens no variantiem otrā pusē nav sadzirdēts, un darba kārtībā ir arī jautājums, vai maz palikt bezmaksas apraidē.

Šis konflikts attiecas aptuveni uz 8% Latvijas mājsaimniecību, kas joprojām izmanto bezmaksas apraidi, iegādājušās tikai dekoderu. Tieši par tām abām televīzijām, kurām ir nacionālās komerctelevīzijas statuss, pienākuma kārtā arī sanāk maksāt 650 tūkstošus latu gadā. «Nosacīti man tie 8% no biznesa viedokļa nevis nav interesanti, bet ir par dārgu,» komentē A. Ēķis.

Lattelecom, kas pēc uzvarētā digitālās televīzijas ieviešanas konkursa nodrošina apraidi, sarunā par iespējamo tarifa pazemināšanu nemaz neielaižas. Uzņēmuma pārstāvis Toms Meisītis Dienai saka, ka apraides tarifi esot pamatoti Latvijas «unikālās» situācijas dēļ. Īsais līgumperiods (pieci gadi) par apraidi, kura laikā jāatgūst ieguldītais, Latvijas teritorijas forma un izmērs, kā arī tas, ka ciparu televīzijas nodrošināšanu finansē tirgus, nevis valsts, esot pamatojums pašreizējiem apraides tarifiem.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas