Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ķīlis: Par skolotāju algu pieaugumu varētu runāt no 2014.gada

Par skolotāju algu pieaugumu varētu runāt no 2014.gada, trešdien LTV raidījumā  Panorāma sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"Es domāju, ka 2014.gads ir tas, kurā mēs varētu redzēt, ka pieaug atalgojums," sacīja Ķīlis.

Viņš plāno arī aicināt atbrīvoties no ierobežojumiem, kas neļauj skolotājiem vienā skolā pasniegt vairākus mācību priekšmetus. Tas arī būtu viens no veidiem, kā palielināt algas skolotājiem.

Izglītības un zinātnes ministrs, kurš raisījis asas  diskusijas par augstākās izglītības finansējuma modeļa maiņu un iespēju pagarināt mācību gadu, atzina, ka ministrijai ir jāmeklē reālistiska alternatīva, kā palielināt skolotājiem algas, lai piesaistītu jaunus skolotājus mācību iestādēm un atjaunotu skolotāju sastāvu.

Viņš arī atkārtoti norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nepieņem darbā un līdz ar to arī netlaiž skolotājus, tādēļ nav nodoma samazināt skolotāju skaitu. Publiski gan izskanējis, ka turpmākajos gados skolotāju skaits būs jāsamazina vismaz par 6000 cilvēku, jo 28 000 skolotāju valstī uzturēt nevarēs.

"Izteikums par skolotāju skaita samazināšanu izskanēja diskusijā ar izglītības speciālistiem, iezīmējot turpmāko gadu demogrāfiskās tendences. To nebūtu korekti uzlūkot atrauti no šīs sarunas konteksta. Izglītības un zinātnes ministrijā nav apspriests nodoms jebkādā veidā rosināt skolotāju skaita samazināšanu, un tā neplāno to darīt arī nākotnē," ar padomnieka Reiņa Tukiša starpniecību pauda Ķīlis.

"IZM piedāvā piešķirt skolām lielāku rīcības brīvību un iespēju rīkoties ar savām finansēm. To pieņemot, viens no scenārijiem, kā skolas varēs būtiski palielināt skolotāju atalgojumu, ir skolotāju skaita samazināšana. Pieņēmuma līmenī var uzskatīt, ka optimizācijas process notiks dabiski, ja tiks samazināts birokrātiskais slogs un arī skolēnu skaits samazināsies," viņš paskaidroja.

Ķīlis televīzijā sacīja, ka IZM top vairākas darba grupas, tostarp viena saistībā ar reformām vispārējā izglītībā, kam līdz martam būs jāpiedāvā savs redzējums par iespējamo turpmāko attīstību izglītībā.

Ķīlis arī apgalvoja, ka ministrijā varētu samazināt darbinieku skaitu par maksimums 20%. "Es domāju 20% tas būtu maksimums, starp pašreizējo un 20% mēs skatīsimies," atbildot uz jautājumu, par cik varētu samazināties ministrijas darbinieku skaits, sacīja Ķīlis.

Viņš piebilda, ka noteikti neredz, ka ministrijas darbinieku skaits varētu palielināties. Ministrs gan arī atzina, ka darbinieku skaita samazinājums būs saistīts ar izglītības sistēmas reformu virzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas