Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

KNAB aiztur Citadeles amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja valstij daļēji piederošas bankas amatpersonu aizdomās par 50 000 eiro (35 000 latu) liela kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu no kāda uzņēmēja, informēja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Valstij daļēji pieder tikai bankas Citadele un Parex. Aizdomās turamā persona strādājusi Citadelē, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Citadeles korporatīvo komunikāciju vadītāja Ieva Prauliņa apstiprināja, ka aizturētā persona ir bijušais bankas darbinieks. Uzreiz pēc aizturēšanas viņš iesniedzis bankai atlūgumu, un patlaban bankā vairs nestrādā.

Kā uzsvēra Prauliņa, aizturētā persona nav valsts amatpersona, taču strādājusi ar klientiem.

KNAB aģentūrai LETA neatklāja aizturētā bankas darbinieka vārdu. Korupcijas apkarotāji arī nekomentē bankas pārstāves teikto, ka aizturētais nav valsts amatpersona, bet gan darbinieks.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecinot, ka kredītiestādes amatpersona, kas atbild par korporatīvo klientu apkalpošanu, kukuli prasījusi no komersanta, kas pārstāv lielus ražojošus uzņēmumus. Kukulis prasīts, lai tiktu samazinātas uzņēmumu kredītlīgumos iekļautās komisijas maksas un nodrošināti turpmāki labvēlīgi turpmākās sadarbības nosacījumi no bankas puses.

Kukulis pieprasīts laika posmā no šā gada 28.jūnija līdz 19.augustam.

Par prettiesiskā labuma pieprasīšanu komersants informēja KNAB. Sadarbojoties ar uzņēmēju, KNAB veicis operatīvās un procesuālās darbības, lai atklātu kukuļņemšanas faktu un pēc kukuļa daļas - 17 500 latu - pieņemšanas kredītiestādes amatpersona aizturēta.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs 21.augustā kredītiestādes amatpersonu atzina par aizdomās turēto saistībā ar kukuļņemšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Aizdomās turētajam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties noteiktām personām, kā arī aizliegums ieņemt amatus bankās.

Kā informēja 75% Citadeles akciju turētājas - Privatizācijas aģentūras (PA) pārstāvis Guntis Kārkliņš, PA ir pieprasījusi detalizētu informāciju no bankas padomes priekšsēdētāja Klāva Vaska, un pēc tās saņemšanas to izvērtēs.

"PA uzskata, ka darbības, kas neatbilst godprātīgai biznesa praksei, ir nepieļaujamas. Bankas vadībai ir jānodrošina efektīvas iekšējās kontroles procedūras un labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošana," uzsvēra Kārkliņš.

Prauliņa apliecināja, ka Citadele sadarbojas ar KNAB, lai veicinātu lietas izmeklēšanu.

Lai novērstu banku amatpersonu prettiesisku rīcību, KNAB aicina kredītiestādēm pastiprināt pretkorupcijas un iekšējās kontroles pasākumus, atzīmējusi Karlsberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas