Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KNAB par iespējamo informācijas noplūdi Kļaviņa lietā sodus nepiemēro

Noslēdzot dienesta pārbaudi par iespējamo informācijas noplūdi bijušā Saeimas deputāta Askolda Kļaviņa krimināllietā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nevienu amatpersonu nav sodījis, bet pārbaudes atzinumu nodevis izvērtēšanai Drošības policijā (DP), aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Saistībā ar konkrēto gadījumu tika izveidota dienesta izmeklēšanas komisija, kas darbu noslēdza 31.oktobrī, kad ar savu atzinumu iepazīstināja arī KNAB priekšnieku. Atbilstoši noteikumu prasībām komisijas atzinums nosūtīts izvērtēšanai DP un Satversmes aizsardzības birojam.

Ievērojot, ka komisijas atzinums ir klasificēta informācija, detalizētāku informāciju KNAB par komisijas konstatēto nevarēja sniegt. Birojs gan apliecināja, ka dienesta izmeklēšanas rezultātā neviena KNAB amatpersona disciplinārsodu nav saņēmusi.

Tikmēr DP dienesta izmeklēšanas komisijas atzinums vēl nav saņemts, aģentūra LETA noskaidroja DP.

Kā ziņots, septembrī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers intervijā LNT raidījumā 900 sekundes atzina, ka informācija no KNAB šajā lietā noplūda un tas ir nenoliedzams fakts. Tomēr viņš uzsvēra, ka publiskajā telpā izskanējušie apvainojumi attiecībā uz KNAB vadītāja Jēkaba Straumes un premjerministra Māra Kučinska (ZZS) iespējamo iesaisti informācijas nopludināšanā, ka pret Kļaviņu sākts kriminālprocess, ir pilnīgi nepamatoti.

"Nekad nav bijis izpausts, ka ir sākts kriminālprocess [..]," norādīja Kalnmeiers, piebilstot, ka par to, kurš informāciju nopludinājis no KNAB, birojā ir sākta dienesta pārbaude.

Ģenerālprokurors toreiz studijā arī nolasīja Kļaviņa lietā noklausīto sarunu fragmentus. 15.maijā Kļaviņš saņēmis zvanu un viņam teikts: "Tur taisās ierosināt lietu pret tevi un prasīšot atļauju deputātiem uzsākt tur ko tur, un tas ir stāsts par tiem izdevumiem."

Kalnmeiers nenoliedza, ka zvanītājs bija kādreizējais premjers no Zaļo un zemnieku savienības Indulis Emsis, uzsverot, ka tas jau publiski ir izskanējis. Ģenerālprokurors gan norādīja, ka Emsi neviens nenoklausījās.

Tālāk Kļaviņam uzdots jautājums: "Vai tev nevajag uzsākt pirms tur kaut kas sācies?". Un noslēgumā pausts: "Ja viņi ierosinās tur kaut kādu lietu, tas jau saproties pats fakts ir nepatīkams."

Kalnmeiers norādīja, ka šajā brīdī kriminālprocess pret deputātu bija ierosināts jau divas nedēļas. Līdz ar to publiski izteiktais apgalvojums, ka ir izpausta informācija par sāktu kriminālprocesu, neatbilst patiesībai.

KNAB bija sācis kriminālprocesu pret Kļaviņu, jo pēc kļūšanas par liepājnieku viņš bija sācis saņemt piecreiz lielāku transporta kompensāciju kā Saeimas deputāts.

Oktobrī prokurors Kļaviņam saistībā ar nelikumīgu transporta kompensācijas iegūšanu piemēroja 120 stundas piespiedu darba un uzlika valsts budžetā atmaksāt gandrīz 10 000 eiro.

Kļaviņš pēc kompensāciju skandāla 13.septembrī nolika deputāta mandātu. Viņš 12.Saeimā bija ievēlēts no Zaļo un zemnieku savienības saraksta.

Vienlaikus ir zināms, ka Kalnmeiers ierosinājis disciplinārlietu pret Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokuroru Arvi Miglānu saistībā ar likumpārkāpumiem Kļaviņa krimināllietā. Tagad disciplinārlietas materiālus vērtēs prokuratūras Atestācijas komisija, bet lēmums par iespējamo disciplinārsodu būs jāpieņem ģenerālprokuroram.

Top komentāri

Ilona Kulda
I
Cerams, ka KNAB darbinieki spēs sargāt informāciju un nepludināt to citiem
Montmorensijs
M
Arī Kļaviņa sods nav sods, bet gan čomisks uzsitiens uz pleca un prokurora līdzcietības apliecinājums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas