Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

KNAB pārmet Truksnim nelikumīgus ienākumus pašvaldības uzņēmumos

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis līdzekļu izšķērdēšanu, pašvaldības vadītājam Gatim Truksnim (ZZS) saņemot algu par kapitāldaļu turētāja pienākumiem domes uzņēmumos. Jūrmalas pašvaldība apvainojumus noraida, uzskatot, ka viss bijis likumīgi un nekādi zaudējumi nav nodarīti, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

KNAB aprēķinājis, ka Truksnis kopš 2013.gada rudens līdz pērnā gada nogalei par kapitāldaļu turētāja pienākumu pildīšanu deviņos pašvaldības uzņēmumos saņēmis vairāk nekā 22 000 eiro.

Kaut likums par šiem pienākumiem ļāvis maksāt, KNAB uzskata, ka Truksnim šie pienākumi bija jāpilda bez papildus samaksas.

"Likumā, kas bija spēkā par valsts un pašvaldību kapitāldaļu pārvaldīšanu, bija teikts, ka maksāt par kapitāldaļu turētāju pildīšanu var. Bet, ja tas ir jāpilda savu amatu pienākumos, tas nav jādara. Mēs konstatējām, ka viņam ir prettiesiski izmaksāta atlīdzība," Panorāmai teica KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītājs Andris Donskis.

Jūrmalas dome par šādu KNAB viedokli ir izbrīnīta - Truksnim uz samaksu bijušas tiesības, jo regulējums, kas liedz saņemt papildu algu, stājies spēkā vien šogad.

"Manā rīcībā ir ministrijas vēstule, kurā ir teikts, ka dome ir tiesīga noteikt algu – kapitāldaļu turētājam Jūrmalas domes priekšsēdētājam [..] Nekādi zaudējumi nav nodarīti domes lēmums ir tiesisks un nav saprotams, kāpēc divus gadus pēc lēmuma ir šādas vēstules ir no KNAB,” neizpratni pauds Jūrmalas domes Administratīvi juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Ķēniņš.

KNAB vēstulē pašvaldībai lūdzis lemt par iespējamo zaudējumu piedzīšanu no vainīgajām amatpersonām. Pašam Truksnim saņemto naudu atmaksāt gan, visticamāk, nevajadzēs, jo viņš uzskatāms par labticīgo ieguvēju. Lēmumu par atlīdzības izmaksu 2013.gada 12. septembra domes sēdē pieņēma astoņi pašvaldības deputāti. Truksnis šajā balsojumā nepiedalījās. Tikmēr KNAB par šo faktu uzsācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietās. Pierādot deputātu vainu, viņus gaida sods no 70 līdz 350 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas