Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koalīcijas politiķi iestātos pret valsts līdzekļu ieguldīšanu ABLV Bank glābšanā

Valsts līdzekļu ieguldīšana ABLV Bank glābšanā nebūtu atbalstāma, aģentūrai LETA uzsvēra vairāki koalīcijas politiķi.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, komentējot aktuālo jautājumu par ABLV Bank situāciju, akcentēja, ka noteikti neatbalstīs nodokļu maksātāju naudas novirzīšanu bankas stabilizēšanai.

Arī nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka politiskais spēks neredz iespēju, lai bankā tiktu ieguldīti valsts līdzekļi.

Arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Inese Lībina-Egnere (Vienotība) uzsvēra, ka valsts budžeta līdzekļu ieguldīšana ABLV Bank glābšanā ir kategoriski izslēgta, šāda iespēja komisijas sēdē netika apspriesta. Informācija par tālākajiem Eiropas Centrālās bankas lēmumiem attiecībā uz ABLV Bank būs pieejama pēc divām dienām.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) arī jau pauda, ka valsts neriskēs ar savu naudu, lai glābtu ABLV Bank. Ministre stāstīja, ka Latvijas Bankas piešķirtais aizdevums ABLV Bank pret vērtspapīru ķīlu būtiski atšķiras no iepriekšējo valdību veiktajiem pasākumiem banku glābšanai. "Kopš 2008.gada vairs neeksistē nabassaite starp valsti un bankām, kad valsts mēdza glābt bankas, ieguldot savus līdzekļus. Valsts neriskēs ne ar vienu eiro, lai glābtu ABLV Bank," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Kā ziņots, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, 18.februāra ārkārtas sēdē ir nolēmusi AS ABLV Bank uz laiku noteikt maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā. ECB norāda, ka šāds lēmums nepieciešams, lai dotu ABLV Bank pietiekamu laiku pasākumu veikšanai, kas stabilizētu esošo situāciju.

ABLV Bank stādā FKTK pilnvarnieku grupa, kas nodrošina nepieciešamo uzraudzības darbību veikšanu un informācijas apmaiņu.

Savukārt Latvijas Banka piešķīrusi ABLV Bank aizdevumu 97,5 miljonu eiro apmērā pret vērtspapīru ķīlu, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā.

"Ņemot vērā bankas ABLV Bank lūgumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) atbalstošo viedokli, Latvijas Bankas padome ir pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu ABLV Bank 97,5 miljonu eiro apmērā pret drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu. Šajā finanšu tirgus darījumā nekādā veidā netiek izmantoti valsts budžeta līdzekļi. Īpaši jāuzsver, ka vērtspapīru ķīlas vērtība būtiski pārsniedz aizdevuma apmēru," uzsvēra Latvijas Bankā.

Vienlaikus Latvijas Bankā aģentūra LETA uzzināja, lai arī aizdevums ABLV Bank ir piešķirts, nauda bankai pagaidām vēl nav pārskaitīta.

LETA jau vēstīja, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas (FinCEN) plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Top komentāri

Drons
D
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) arī jau pauda, ka valsts neriskēs ar savu naudu, lai glābtu ABLV Bank. Man patīk, ka viņa jau uzstājas kā valsts!
j
Bandītu banka
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas