Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kompensējamo medikamentu budžetā "spiedīga" situācija

Jau šobrīd zināms, ka 2013.gadā piešķirtais bāzes finansējums kompensējamo medikamentu budžetā nenosedz reāli prognozētās izmaksas, tāpēc situāciju budžetā nebūt nevarētu nosaukt par "izcilu", tomēr Nacionālais veselības dienests (NVD) jau sācis aktīvu darbību, lai līdzekļi pietiktu, šodien ar šādu informāciju tika iepazīstināta Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija.

"Ir grūti šobrīd," tā pāris vārdos situāciju kompensējamo medikamentu budžetā raksturoja NVD Māris Taube. Viņš atgādināja, ka 2013.gadā kompensējamo medikamentu bāzes budžets ir aptuveni 78 miljoni latu, tomēr šogad prognozējamās izmaksas ir 82 līdz 83 miljoni latu. Pēc NVD aprēķiniem, kompensējamie medikamenti šogad tiks piešķirti katram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam jeb 593 577 cilvēkiem.

Taube sacīja, ka līdzīgi kā pērn arī šogad tiek prognozēts zāļu cenu samazinājums. Viņš sacīja, ka aktuāla šobrīd ir konkurence medikamentu A sarakstā. NVD prognozē, ka šī konkurence radīs būtisku zāļu cenu samazināšanos, kas 2013.gadā kompensējamo medikamentu budžetā varētu parādīties kā aptuveni 3,6 miljonu latu liels ietaupījums.

Šobrīd aktuāla tendence esot arī medikamentu iekļaušanai sarakstā, slēdzot individuālus līgumus ar iesniedzējiem. Taube minēja, ka arī šādos gadījumos zāļu cena varētu tikt "nodzīta uz leju".

"Nedaudz gribētu apgāzt šo optimistisko ainu," šādi Taubes sacīto apakškomisijas sēdē turpināja Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas valdes loceklis Valdis Miķelsons. Viņš sacīja, ka NVD dara visu iespējamo un neiespējamo esošā budžeta ietvaros un nešaubījās, ka, iespējams, šogad NVD iztiks ar esošajiem līdzekļiem, tomēr palielinājums budžetā jebkurā gadījumā, viņaprāt, ir vajadzīgs.

Miķelsons prognozē, ka šis gads varētu būt pēdējais, kad norisinās tik aktīva ražotāju konkurence, tādēļ turpmākajos gados uz šādā ceļā rastu ietaupījumu nevajadzētu paļauties.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvija uz pārējo Eiropas Savienība dalībvalstu fona iedzīvotāju veselībā kompensējamo medikamentu jomā iegulda ļoti maz līdzekļu. Viņš bažās, ka, paliekot pie tāda paša finansējuma, valsts panāks tikai pacientu veselība stāvokļu pasliktināšanos.

Tomēr arī NVD liek cerības uz iespēju saņemt papildus līdzekļu šī gada budžeta grozījumos. NVD līdzdarbojas Veselības ministrijas (VM) ziņojuma sagatavošanā par situāciju veselības aprūpē un prioritāriem virzieniem, kuros būtu nepieciešams palielināt finansējumu. Ziņojumā NVD pamatos papildu līdzekļu nepieciešamība kompensējamo medikamentu budžetam.

Viens no NVD šī gada rīcības virzieniem ir arī ārstu iesaiste kompensējamo medikamentu racionālā lietošanā un prioritāšu izvērtēšanā. Par to jau sāktas diskusijas ar mediķiem.

Tāpat NVD plāno palielināt zāļu izrakstīšanas kritēriju nozīmi, konkrētāk aprakstot kādas zāles, kad un kam tiek izsniegtas. Tas gan nekādā ziņā neesot mēģinājums liegt zāles pacientiem, kam tās tiešām ir vajadzīgas.

Deputāti uzklausīja Taubes un citu pieaicināto dalībnieku sakāmo, tomēr par konkrētu rīcību vēl nelēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas