Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kontrabandista aizturēšanā robežsargi spiesti pielietot dienesta ieroci

Naktī uz piektdienu, pārbaudot informāciju par akcīzes preču nelikumīgu pārvietošanu un veicot meklēšanas un vajāšanas pasākumus, Alūksnes novada Pededzes pagastā robežsargs, pielietojot ieroci, sašāvis un aizturējis Latvijas iedzīvotāju, kurš nepakļāvās robežsarga prasībai apstāties, portālu Diena.lv informēja Valsts robežsardzes inspektore Kristīne Pētersone

Neilgi pēc pusnakts, pārbaudot informāciju par akcīzes preču nelikumīgu pārvietošanu, robežsargi sāka meklēt pārkāpēju un, konstatējot Latvijas nepilsoni ar kontrabandas cigarešu saini, aicināja viņu apstāties. Vīrietis robežsarga likumīgajām prasībām nepakļāvās un vajāšanas laikā izrādīja fizisku pretošanos. Pārkāpējs tika aizturēts, pielietojot dienesta ieroci, un tika ievainots kājā. Pēc aizturēšanas pārkāpējam tika sniegta pirmā palīdzība un viņš tika nogādāts slimnīcā.

Pret aizturēto personu uzsākts kriminālprocess par smagu noziegumu izdarīšanu, t.i. par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas teritorijā (kontrabandu) personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās  un par pretošanos varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai, ja tā piedalās noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā.

Saskaņā ar Robežsardzes likuma 18.panta prasībām, robežsargs ir tiesīgs lietot šaujamieroci, lai aizturētu valsts robežas pārkāpēju, atvairītu uzbrukumu un izbeigtu pretošanos.

Salīdzinoši neilgā laika posmā mērķtiecīga šaujamieroča pielietošana pret pārkāpēju notikusi jau otro reizi, jo 2016.gada 1.septembrī šaujamierocis tika pielietots pret nelegālo imigrantu pārvietotāju, kurš izrādīja fizisku pretošanos un nepakļāvās robežsargu likumīgajām prasībām. Šajā gadījumā ieroča pielietošana bija tiesiska un pamatota, un pārkāpējs tika notiesāts par pretošanos varas pārstāvim.

Robežapsardzības sistēma izveidota, lai nepieļautu un novērstu nelegālās imigrācijas, nelikumīgas robežšķērsošanas un kontrabandas gadījumus. Organizētajai noziedzībai jārēķinās ar Robežsardzes spēju nepieļaut prettiesisku robežas šķērsošanu gan ar mērķi pārvietot nelegālos imigrantus, gan kontrabandas preces un vienmēr jārespektē robežsardzes amatpersonu likumīgās prasības visā Valsts teritorijā. Visos gadījumos, kad persona fiziski pretosies un nepakļausies robežsargu likumīgajām prasībām, patvaļai tiks pretstatīti profesionāli sagatavoti robežsargi, tajā skaitā pielietojot speciālos līdzekļus un šaujamieročus likumā noteiktajā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas