Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Korupcijas skandāls Eiropas Padomē: Institūcijas nesteidzas ar izmeklēšanu

Tas ir viens no lielākajiem korupcijas skandāliem Eiropas institūcijās - tā ziņojumu par iespējamu liela mēroga kukuļošanu starp Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pārstāvjiem raksturo nevalstiskās organizācijas. Turklāt asamblejas vadība uzreiz nemaz nav steigusi sākt iekšēju izmeklēšanu, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

EPPA misija ir {aizstāvēt valstu kopējās vērtības – cilvēktiesības, demokrātiju un likuma varu". Tāpēc ziņa, ka tās dalībnieki paši varētu būt iesaistīti liela mēroga korupcijā, ir sāpīgs trieciens institūcijas reputācijai. Asambleja apvieno 234 deputātus no 47 dalībvalstu parlamentiem, ieskaitot Latvijas.

Pērnā gada nogalē ar apgalvojumiem par skandālu un tā lēnīgo izmeklēšanu  klajā nāca starptautiskā domnīca Eiropas stabilitātes iniciatīva. Viņu ziņojumā izcelts nu jau bijušais Itālijas delegācijas pārstāvis Luka Volonte, kurš kopš 2012. gada no asamblejas Azerbaidžānas delegācijas pārstāvjiem, iespējams, pieņēmis kopumā 2,3 miljonu eiro lielu kukuli. Tā mērķis -  ietekmēt ziņojumu par politieslodzītajiem Azerbaidžānā šīs valsts nostājai par labu.

Naudas pārvedumi notikuši klasiskās atmazgāšanas tradīcijās – cauri vairākiem ārzonās reģistrētiem uzņēmumiem un divām bankām Latvijā un Igaunijā. Iepriekš tika vēstīts, ka iesaistītās bankas, iespējams, bijušas Baltikums Latvijā un Danske Bank pārstāvniecība Igaunijā. Savukārt nauda tikusi pārskaitīta caur kompānijām, kas reģistrētas Lielbritānijā un Māršala Salās, ziņoja Panorāma.

Latvijas deputātu delegācija kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstu kolēģiem iesnieguši asamblejas vadībai oficiālu pieprasījumu sākt neatkarīgu izmeklēšanu. Drīz pēc tam sekojuši arī citu valstu pieprasījumi. Bažas ir ne tikai par pašu korupcijas faktu.

Sākotnēji asamblejas birojs nesteidzās piekrist izmeklēšanai.

Iespējams tāpēc, ka, lai arī skandāla centrā ir Volonte, saraksts ar potenciāli shēmā iesaistītajiem deputātiem ir daudz garāks un daži no viņiem joprojām darbojas asamblejā. Tomēr vairāku valstu deputātu un nevalstisko organizāciju spiediens, kā arī ziņa, ka par šo lietu Itālijas varasiestādes sākušas kriminālprocesu, panākušas savu.

"Pirmkārt, iespējami ātrāk tiks pārskatīts asamblejas rīcības kodekss. Otrkārt, tā uzlabošanā galvenā padomdevēja loma būs Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupai. Treškārt, jāveic neatkarīga izmeklēšana, kas izgaismo iespējamas slēptas koruptīvas rīcības," vērtē EPPA prezidents Pedro Agramunts.

Uzmetumu, kas un kā veiks šo izmeklēšanu, plānots izstrādāt līdz marta sākumam, vēstīja Panorāma.

Top komentāri

Pats
P
Eiropas Padome nav ES institūcija! Un arī bilde pie raksta ir nekorekta - tā ir Eiropadomes sanāksmju telpa, nevis Eiropas Padomes!
Osta, pārvadājumi un atkritumu saim
O
Un kā mums pašvaldībās ar korupciju?
Kajs
K
Ta zagsana, korupcija, bledibas, banditismis kad snotiek ES institucijas ir paraugs tam kas notiek Latvijas valsts parvalde, sakot ar alkatigajiem, zagligajiem, egoistiskajiem Latvijas prezidentiem, ministriem, Saeimas deputatiem, ieredniem, tiesi tapec, ka ES institucijas ta zog un laupa tapec jau Latvijas vadiba ari zog, korumpejas, jo skaidri zina, ka ES valstis politkus par zagsanu, korupciju, noziedzigajam darbibam netiesa un cietuma nemet, nepiespriez naves sodu. ES naves sods ir aizliegts vina iemesla del, lai politki, augtstas amatpersonas varetu zagt, korumpetie sun netiktu tiesatas un soditas. ES izjuks tiesi so zagligo, alkatigo politkanu del un to redz Tramps un no ES izstajusies Lielbritanija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas