Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KP: AKKA/LAA jāizveido samērīgi tarifi; uzņēmēji var pieprasīt zaudējumu atlīdzību

Pēc Konkurences padomes (KP) lēmuma sodīt autortiesību kolektīvā pārvaldījuma biedrību AKKA/LAA biedrībai ir jāizveido samērīgi tarifi, bet uzņēmēji var pieprasīt zaudējumu atlīdzību, atzina KP pārstāve Inita Kabanova.

Kabanova skaidroja, ka AKKA/LAA ir jānovērš konstatētais pārkāpums. "Tas nozīmē, ka AKKA/LAA jāpārskata tarifu sistēma un jāizveido tādi tarifi, kas nav pārmērīgi un atbilst ekonomiskajai situācijai Latvijā un tarifu veidošanas praksei Eiropas Savienībā," atzina Kabanova.

Tiesa, AKKA/LAA ir tiesības KP lēmumu pārsūdzēt, tomēr tas neatceļ pienākumu izbeigt konstatēto pārkāpumu. AKKA/LAA varēs turpināt piemērot patlaban esošos tarifus vien tad, ja tiesa atzīs KP lēmumu par nepareizu.

Savukārt uzņēmumiem, kas līdz šim pārmaksājuši par mūzikas publisku atskaņošanu, ir tiesības vērsties tiesā un prasīt zaudējumu atlīdzību. "Šādas prasības var sniegt arī uzņēmumu apvienības, piemēram, asociācijas, kam vieglāk nodrošināt pārstāvību tiesā," skaidroja KP pārstāve.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu par monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu sodīt autortiesību kolektīvā pārvaldījuma biedrību AKKA/LAA, piemērojot tai sodu 45 646 latu apmērā.

AKKA/LAA mazajiem un vidējiem veikaliem un pakalpojumu sniedzējiem par mūzikas atskaņošanu apmeklētājiem domātās telpās piemērojusi tarifu, kas ir ievērojami augstāks par līdzīgiem tarifiem ne vien Lietuvā un Igaunijā, bet arī vairumā citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu.

Pirmo reizi KP konstatēja, ka AKKA/LAA ļaunprātīgi izmanto savu tirgus varu, 2008.gada nogalē. Toreiz KP secināja, ka gada maksa par muzikālo darbu publisko izpildījumu Latvijā ir vairākas reizes augstāka nekā Lietuvā un Igaunijā, un AKKA/LAA piemēroto tarifikācijas sistēmu, kuras pamatā ir mūzikas lietotāju iedalījums grupās pēc ģeogrāfiskā principa, atzina par nepamatotu. Pēc KP lēmuma AKKA/LAA tarifikācijas principus mainīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas