Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kredītiestādes VID sniegušas datus par 300 tūkstošiem fizisku personu bankas kontu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņēmis informāciju par 300 tūkstošiem fizisku personu bankas kontu, kuros apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro gadā, svētdienas vakarā vēsta LNT raidījums Top 10.

Pērn septembrī VID pirmo reizi no bankām saņēma ziņas par kontu atlikumiem, bet līdz 1. februārim pirmo reizi saņēma arī ziņas par kontu apgrozījumu. Vairāk nekā 430 personām katrai konta apgrozījums bijis no 1 līdz 10 miljoniem eiro, bet 14 fiziskām personām katrai konta apgrozījums bijis virs 10 miljoniem eiro.

Starp šiem datiem esot arī aizdomīgas summas, telekanālam LNT atklāja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

"Konta atlikums ir nulle un, piemēram, divi miljoni iekšā, divi miljoni ārā, oficiāli ienākumu nav, par kuriem mūsu rīcībā varētu būt infromācija, lai varētu saprast, kas tā ir par naudu."

"Tiklīdz fiziskās personas būs izpildījušas pienākumu iesniegt gada ienākumu deklarāciju, tad visus datus, kas mūsu rīcībā, izlaidīsim caur automatizēto risku analīzi un faktiski vasaras beigās sāksim mērķtiecīgāku darbu ar riskantajām fiziskām personām, kur vētīsim, kas tad tā ir par naudu," skaidroja VID pārstāve.

Informāciju par kontiem VID ņems vērā, kontrolējot arī darījumus skaidrā naudā.

Valdība šonedēļ atbalstīja būtiskus ierobežojumus darījumiem ar skaidru naudu, no pašreiz atļautajiem 7200 eiro mazinot latiņu līdz 3000 eiro, auto tirdzniecības jomā slieksni plānots mazināt līdz 1500 eiro, bet nekustamā īpašuma tirgū darījumus skaidrā naudā vispār aizliegt.

Ja grozījumus apstiprinās Saeima, Latvijā šie ierobežojumi būs vieni no stingrākajiem Eiropas Savienības valstīs.

Ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka uzskata, ka jaunie ierobežojumi nepatiks nedz uzņēmumiem, nedz privātpersonām, tomēr tas var izrādīties efektīvs veids, kā cīnīties ar ēnu ekonomiku. Tikmēr citi eksperti šaubās, vai Latvijas sabiedrība tam ir gatava, turklāt arī spēkā esošais Darba likums paredz: "Darba samaksa aprēķināma un izmaksājama skaidrā naudā. Darba devējam ir tiesības izmaksāt darba samaksu bezskaidrā naudā ar pārskaitījumu tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to ir noteikti vienojušies." Finanšu ministrija tagad sākusi domāt šo normu mainīt. Lai arī 95% strādājošiem jau ir konti bankās un likuma izmaiņas šoku neradītu, nolemts situāciju vēl izpētīt, jo tas var atsaukties uz lauku ļaudīm ar zemiem ienākumiem.

VID jau pērn pastiprināja darījumu kontroli auto tirgū, kur 90% darījumu notiek skaidrā naudā. Aatklājies, ka daudzi cilvēki nemaz nezina jau par esošajiem ierobežojumiem skaidras naudas izmantošanai – VID pērn pieķēra vairākus desmitus cilvēku, kuriem draud nepatīkams sods - 15% no darījuma apjoma. Vērtējot topošos ierobežojumus, lietotu auto tirgotāju pārstāvis Uģis Vītols prognozē, ka ierobežojumu, kas vērsti uz cīņu ar shēmām, dēļ cietīs "ierindas cilvēks". Viņš prognozē, ka pieaugs auto pirkšanas darījumu skaits kaimiņvalstīs, jo sevišķi Lietuvā, kur nav ierobežojumu skaidras naudas darījumiem.

Spriežot pēc Latvijas Bankas datiem, skaidru naudu ikdienas pirkumos Latvijas iedzīvotāji izmanto vienlīdz tikpat daudz kā bezskaidras naudas norēķinus, un tie ir miljardi eiro gadā. Ja vēl var saprast skaidras naudas lietošanu pārtikas vai apģērbu iegādē, VID satraucas, ka Latvijā strauji aug fizisku personu veikti lielāka apjoma darījumi, kurus deklarē uzņēmumi - pērn 14 tūkstoši privātpersonu bija deklarējušas darījumus par 68 miljoniem eiro, tātad caurmērā nepilni 5000 eiro vienā darījumā. VID dati liecina, ka pērn šādi pirkti vieglie auto, ceļojumi, pulksteņi, dārgas rotaslietas, maksāta arī īre, visticamāk, dārgās mājās vai ekskluzīvos dzīvokļos. Šie darījumi apliecina, ka fizisku personu rokās ir pietiekams skaidras naudas apjoms, kur daļa, iespējams, ir šaubīgas izcelsmes, norāda Finanšu ministrijā.

Top komentāri

mc
m
Mēs dzīvojam atvērtā ekonomikā,teorētiski mūsu valsti sauc Eiropas Savienība.Kāpēc mums visi lielie skaidras naudas darījumi ir jāatdod citām kaimiņvalstīm?Lietuvā visi aplaudē par šo ierobežojumu pieņemšanu!
melnais humors
m
Manuprāt, vajadzētu pārbaudīt Finanšu ministrijā un VID strādājošo psihisko veselību. Un vēl, būtu tikai pareizi padzīt no šīm iestādēm visas sievietes. Kāpēc? Tāpēc, ka sievietes ir sava hormonālā fona verdzenes. Viņas vienkārši nespēj pieņemt saprātīgus un racionālus lēmumus.
Andris
A
Tie idioti joprojām nesaprot ka mūsu valstī ir ļoti augstas nodokļu likmes, kuru iespaidā rodas nodokļu nemaksāšanas fenomens. Un ņemot vērā šī gada nodokļu parādnieku rindas ēnu ekonomika tikai vairosies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas