Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Krievija demonstrē muskuļus

Krievijas militāro aktivitāšu skaits Baltijas pierobežā sasniedzis vēl nepieredzētu intensitāti - neilgi pirms Līgosvētkiem kopš gada sākuma bija aizritējusi vien 171 diena, bet kaimiņvalsts bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai šajā laikā paspēja pietuvoties 395 reizes. Eksperti norāda, ka militārās mācības ir normāla parādība, taču pauž bažas par manevru skaita kraso pieaugumu un to patiesajiem nolūkiem, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis Kaspars Galkins Dienai atklāj, ka aktivitāšu skaits būtiski audzis tieši pēc 2014. gada Ukrainas notikumiem: "Kopš Krimas aneksijas tās ir ievērojami pastiprinājušās. Latvijas pierobežā notiek plaša mēroga ofensīva rakstura Krievijas militārās mācības, kā arī tiek attīstīta un pilnveidota militārā infrastruktūra. Šīs darbības rada bažas par patiesajiem plāniem, kā arī rada izaicinājumus mūsu valsts aizsardzībai." Turklāt Austrumu kaimiņu darbībās galvenokārt novērojamas uzbrūkošas, nevis sargājošas tendences - tiek testēti uzbrukumi robežām un veiktas dažāda veida izlūkaktivitātes.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds gan norāda, ka mācības pierobežā automātiski nevajadzētu uzskatīt par draudu: "Tāda ir Krievijas politika, ka ir jāpiedraud, jāparāda, cik pārējie var justies nedroši. Manuprāt, mācību provokatīvais, daudzskaitlīgais un bieži neparedzamais raksturs norāda uz divām lietām: pirmkārt, tie ir zināmi Krievijas kompleksi, otrkārt, vēlme demonstrēt muskuļus pa labi, pa kreisi."

Tomēr satraukumu rada fakts, ka Krievijas gaisakuģi pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas visbiežāk pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un nereaģē uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem. Atbildot uz jautājumu, vai to var uzskatīt par apdraudējumu, Galkins ir izvairīgs un norāda, ka tas rada bažas par lidojumu nolūkiem un neveicina uzticību, tomēr jāatceras, ka esam NATO un sabiedrotie turpinās īstenot drošību veicinošus pasākumus. "Domāju, ka tā tiešām vairāk ir tāda spēku demonstrēšana, mēs tomēr esam NATO. Skaidrs, ka katrs ģenerālis gatavojas karam, kas var arī nekad nenotikt. Krievijai vienmēr bijis svarīgi parādīt spēkus un likt noprast, ka pie sliktākā scenārija tos var arī likt lietā," uzskata Sprūds.

AM komentē, ka par patiesajiem kaimiņvalsts mērķiem varot vien spekulēt, taču NATO spēku nostiprināšanās Latvijā ir atbildes reakcija Krievijas darbībām, nevis otrādi. Sprūds gan norāda, ka par sākotnējiem mērķiem tiešām var diskutēt, taču šobrīd NATO spēku nostiprināšanos Latvijā var uzskatīt par vienu no iemesliem Krievijas pastiprinātajām darbībām. Turklāt, iespējams, tā ir arī vēlme iebiedēt pirms NATO samita Varšavā, kur, kā vēsta jaunākā informācija, plāno pieņemt lēmumu par četru alianses bataljonu nosūtīšanu uz Poliju un Baltijas valstīm.

Visu žurnālistes Ineses Liepiņas rakstu Krievija demonstrē muskuļus lasiet piektdienas, 1.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas